Hlavní obsah

Ruští vojáci se nehnuli z kasáren, krymskou domobranu neřídíme, prohlásil Lavrov

Madrid

Ruští vojáci neopustili na Krymu kasárna a Moskva nemůže silám domobrany nic přikazovat. Síly sebeobrany nepodléhají našemu velení. Prohlásil to ve středu v Madridu šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Článek

O pozvání mezinárodních pozorovatelů na Krym musí podle něj rozhodnout nejen ukrajinské, ale hlavně krymské úřady. Rusko prý příkazy krymským "silám sebeobrany" nevydává, jednotky ruské černomořské flotily jsou v místech své stálé dislokace.

„Dodatečná bezpečnostní opatření ale byla přijata," připustil Lavrov. Označil za spekulativní informace některých médií o tom, že není vyloučeno rozmístění prvků americké protiraketové obrany na Ukrajině. „Nic jsem o tom neslyšel," řekl.

Pokud ale ukrajinský parlament "vymění protivzdušnou obranu za peníze", pak půjde podle ruského ministra o snahu "lovit v kalných vodách".

„K misi OBSE se musí vyjádřit všichni”

K vyslání pozorovatelské mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), kterou se snaží sestavit Francie a Německo, musí podle Lavrova dát souhlas "všechny zainteresované strany". Protože ale nynější ukrajinský parlament nemá pod kontrolou celé území státu, "je nutné dohodnout se s těmi, kdo situaci v příslušném regionu kontrolují," prohlásil.

Lavrov znovu obvinil nové ukrajinské vedení, že moc uchopilo nezákonnou a neústavní cestou. „Západ dal světu špatný příklad, když demonstranty podpořil. Tento špatný příklad je nakažlivý, je nezbytné ustoupit od hodnocení situace podle dvojitých standardů," konstatoval ruský ministr.

V jádru ukrajinské krize je podle něj fakt, že "světové společenství nedokázalo včas reagovat na protivládní protesty a hrubé porušování zákonů" na Ukrajině.

Setká se i s Kerrym

Lavrov se po návštěvě Španělska vydá do Paříže, kde má ještě ve středu jednat o situaci na Ukrajině s ministry zahraničí ostatních stálých členů Rady bezpečnosti OSN. Ruský ministr se na přímém jednání setká se šéfem americké diplomacie Johnem Kerrym.

Reklama

Výběr článků

Načítám