Hlavní obsah

Rusko otestovalo mezikontinentální raketu Topol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Rusko v úterý otestovalo mezikontinentální balistickou raketu RS-12M Topol. S odkazem na ruské ministerstvo obrany to uvedla agentura RIA Novosti.

Foto: Profimedia.cz

Rakety Topol RS-12M

Článek

Zkouška se uskutečnila na střelnici strategických raketových sil Kapustin Jar v Astrachaňské oblasti, vzdálené zhruba 450 kilometrů na východ od hranice s Ukrajinou. Test byl úspěšný – střela zasáhla stanovený cíl v Kazachstánu, uvedl armádní mluvčí Igor Jegorov.

Rusko zkoušku uskutečnilo v napjaté atmosféře kolem krize na Krymu, kde Moskva hrozila vojenským zásahem. [celá zpráva]

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý prohlásil, že nasazení vojenské síly je to poslední, k čemu by se uchýlil.

Podle stanice NBC News, která citovala nejmenovaného zástupce americké administrativy, byl ale test předem naplánován, a to ještě před vypuknutím poslední krize na Ukrajině.

RS-12M Topol-M
Mezikontinentální balistická raketa RS-12M Topol-M (v kódu NATO SS-25 Sickle) je páteří ruských jaderných sil. Je schopna zasáhnout cíl na vzdálenost téměř 11 000 kilometrů. Standardně je vybavena termonukleární hlavicí.
Modernizované střely mají schopnosti hlavic provádět okamžité změny trajektorie a jsou vybavené technologií stealth, aby byly obtížněji zjistitelné radarem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám