Hlavní obsah

Šéf americké diplomacie slíbil Ukrajincům miliardovou pomoc

– Kyjev

Ministr zahraničí Spojených států slíbil podporu nové ukrajinské vládě. John Kerry přijel v úterý do Kyjeva a podle agentury Reuters oznámil, že USA zadlužené Ukrajině pomůžou ve formě záruky na půjčku ve výši nejméně jedné miliardy dolarů (zhruba 20 miliard korun).

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ministr zahraničí USA John Kerry prochází v centru Kyjeva kolem zbytků barikád připomínajících protivládní demonstrace.

Článek

Kerry po příletu ihned zamířil do centra Kyjeva, kde jsou stále znatelné následky nedávných střetů protivládních demonstrantů s pořádkovými silami. "Pomůžeme vám," slíbil podle agentury ANSA davu shromážděnému na slavném náměstí Majdan. "(Americký) prezident (Barack) Obama připravuje další pomoc," dodal podle agentury AP.

Kerry také odsoudil ruský akt agrese proti Ukrajině.

Americký ministr přijel na Ukrajinu v době, kdy Spojené státy a jejich západní spojenci zvyšují tlak na Moskvu, aby stáhla své vojáky z Krymu, pokud nechce čelit hospodářským sankcím a diplomatické izolaci.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ministr zahraničí USA John Kerry zapaluje svíčku na památku obětem protivládních demonstrací na kyjevském náměstí Nezávislosti.

Washington chce v rámci mezinárodní půjčky Ukrajině mimo jiné pomoci překonat dopady vyplývající z chystaného zrušení slevy na dodávky ruského zemního plynu Ukrajině. [celá zpráva]

Zmíněný balíček by rovněž umožnil technickou pomoc s reformami v oblasti energetiky, s posílením občanské společnosti, bojem proti korupci a se získáním rozkradeného majetku.

Foto: Andrew Kravchenko, ČTK/AP

Ministr zahraničí USA John Kerry s novým ukrajinským premiérem Arsenijem Jaceňukem (vpravo) a úřadujícím prezidentem Oleksandrem Turčynovem

Americká pomoc je ovšem jen zlomkem toho, co ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v těchto dnech avizoval, že bude zapotřebí.

Kyjev odhadl své potřeby zahraniční pomoci v letošním a příštím roce na 35 miliard dolarů, tedy téměř 700 miliard korun. Podle informací z minulého týdne se devizové rezervy Ukrajiny snížily na 15 miliard dolarů ze 17,8 miliardy dolarů na začátku února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám