Hlavní obsah

Putin nařídil vojákům, aby ukončili cvičení a vrátili se na základny

– Moskva • Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil v úterý ruským vojákům, kteří se na západě země účastnili rozsáhlého vojenského cvičení, aby se vrátili do domovských základen. V úterý to podle agentury Interfax oznámil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Rusko tvrdilo, že cvičení nemá žádnou souvislost s děním na Ukrajině. Putinův krok se chápe jako ústup z pozice síly.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Cvičení ruské armádyVideo: Reuters

 
Článek

Vojáci se mají vrátit na základny do 7. března. Není ale jasné, zda byla ukončena i bojová pohotovost, uvádí BBC.

Prověrka bojové připravenosti byla největší od roku 1991, týkala se 150 tisíc vojáků. Cvičení se účastnilo 880 tanků, 90 stíhaček, přes 120 helikoptér, 80 lodí a 1200 vojenských vozidel. Operačně-taktického cvičení se účastnily 6. a 20. armáda západního okruhu a 2. armáda centrálního okruhu. Peskov prověrky vojsk označil za úspěšné.

Putin se účastnil závěrečné fáze cvičení na polygonech v Kyrilovské a Leningradské oblasti, kde navštívil velitelství.

Rusko zahájilo minulou středu komplexní prověrku bojové pohotovosti u západního a centrálního vojenského okruhu. Týkala se také strategického a transportního letectva, kosmických a výsadkových sil nebo protivzdušné obrany. [celá zpráva]

Ve čtvrtek Moskva vyhlásila i bojovou pohotovost svého letectva podél západní hranice, tedy včetně hranice s Ukrajinou. [celá zpráva]

Foto: Mikhail Klimentyev, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin (uprostřed) vystupují z vrtulníku s ministrem obrany Sergejem Šojguem (vlevo) a velitelem Západního vojenského okruhu Anatolijem Sidorovem, aby zkontrolovali průběh vojenského cvičení.

Moskva tvrdila, že cvičení v blízkosti hranic s Ukrajinou nesouvisí se situací v Kyjevě. Svou bojovou sílu ale demonstrovalo právě v době prohlubující se krize na Ukrajině krátce poté, co byl svržen proruský prezident Viktor Janukovyč.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské lodě proplouvají BosporemVideo: Reuters

Během cvičení také rusky hovořící jednotky v uniformách bez označení obklíčily ukrajinské základny na Krymu, kde má Rusko pronajatou námořní základnu v Sevastopolu. Své síly tam Rusko údajně posílilo o dalších 16 000 vojáků.[celá zpráva]

Ukončení cvičení hodnotí analytici jako Putinův ústup ze silových pozic. Vyvolávalo obavy, že by Moskva mohla řešit situaci na Ukrajině vojensky.

Související témata

Foto: ti, Právo/Novinky

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v televizi při projevu k národu

Foto: ČTK/AP

Nový ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Rozhodně ale přispělo k eskalaci napětí a ukázalo, že Rusko se vrací na pozici vojenské velmoci, kterou opustilo v devadesátých letech. Bylo také chápáno jako vzkaz Ukrajině, že Moskva má dostatečnou moc, aby si pohlídala své oblasti zájmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám