Hlavní obsah

Janukovyč požádal Rusko o vojenský zásah na Ukrajině

Aktualizováno

O zásah ruských vojáků na Ukrajině požádal ruskou hlavu státu Vladimira Putina svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Učinil tak dopisem a svou žádost odůvodnil tím, že jsou lidé na Ukrajině pronásledováni kvůli jazyku a politickému přesvědčení. O žádosti informoval na zasedání Rady bezpečnosti OSN ruský zástupce při světové organizaci Vitalij Čurkin, dopis měl dokonce s sebou k nahlédnutí.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Vojáci střežící přístav v Kerči.

Článek

"Pod vlivem západních zemí dochází k otevřeným aktům teroru a násilí," citoval Čurkin z dopisu.

"Obracím se proto na prezidenta Ruska, pana Putina, s žádostí o nasazení vojenských sil Ruské federace k zajištění legitimity, míru, zákona a pořádku, stability a ochrany ukrajinského lidu," citoval z dopisu Čurkin. Ruský velvyslanec při OSN dále podle agentury DPA řekl, že vše, co se na Krymu nyní děje, je "v plné shodě s ruským právem".

Reakce Putina na Janukovyčův dopis není známá, v úterý ráno ale nařídil ruským vojákům, kteří na západě země mají cvičení, aby se stáhli na své základny. Není jasné, zda cvičení souviselo se situací na Ukrajině.

Janukovyč, který se v pondělí prý vyslovil pro zásah, přitom v pátek na tiskové konferenci v jihoruském Rostově na Donu prohlásil, že ruská vojenská intervence státní krizi na Ukrajině nevyřeší. Současně tvrdil, že Moskvu nebude žádat o vyslání vojenských sil. Prohlásil rovněž, že Krym musí zůstat součástí Ukrajiny.[celá zpráva]

Na Krym proudí další ruské síly

Rusko přitom neustále masivně posiluje své vojenské jednotky na východní straně Kerčského průlivu, úžiny mezi Černým a Azovským mořem oddělující východ Krymu od ruské pevniny. V Kerči, na ukrajinské straně průlivu, obsadili ruští vojáci trajektový terminál. [celá zpráva]

Ukrajinskou stranu pohraničního přechodu v Kerči obsadili ozbrojenciVideo: Novinky/Reuters

Proudí přes něj posily. Rusko podle ukrajinského zástupce při OSN Jurije Sergejeva rozmístilo na Krymu 16 000 nových vojáků.

Ukrajinská vláda tvrdí, že Moskva počet vojáků na základně v Sevastopolu, kterých je podle starších údajů až 26 000, posílila o dalších několik tisíc.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Ruský voják u města Simferopol

Proruské úřady na autonomním Krymu tvrdí, že na jejich stranu "masově přecházejí" vojáci z ukrajinských posádek obklíčených silami místní domobrany.

V noci na pondělí ruské jednotky dokončily obsazení ukrajinské posádky v zálivu Balaklava u Sevastopolu. Pod kontrolou okupačních jednotek je i sevastopolské mezinárodní letiště Belbek. Ve městě Bachčisaraj místní posádku ohrožují neoznačené obrněné transportéry a početná skupina ozbrojenců.

Foto: Andrew Lubimov, ČTK/AP

Vojáci na lodi v Sevastopolu

Černomořská flotila se základnou v krymském přístavu Sevastopol už kontroluje většinu ukrajinského Krymského poloostrova.[celá zpráva]

Ochrana občanů

Moskva vysvětluje okupaci Krymu ochranou svých občanů a tamního většinového ruskojazyčného obyvatelstva před údajně hrozícími útoky ukrajinských ultranacionalistů. Ruský prezident Vladimir Putin si v sobotu zajistil souhlas parlamentu s použitím vojenské síly na Ukrajině.

Ruské invazi na Krym se Západ snaží čelit diplomatickým tlakem a nabídkami hospodářské a finanční pomoci Ukrajině. Kvůli krizi se ve čtvrtek sejde mimořádný summit Evropské unie a už v úterý se v Bruselu uskuteční další mimořádná schůzka Severoatlantické aliance.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám