Hlavní obsah

Švýcaři vyšetřují Janukovyče a jeho syna kvůli praní špinavých peněz

Vídeň/Bern
Aktualizováno

Švýcarská prokuratura začala v pátek vyšetřovat svrženého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče a jeho syna Oleksandra kvůli podezření z praní špinavých peněz. Tato alpská země už dříve rozhodla o zmrazení bankovních účtů vybraných ukrajinských představitelů. Stejný krok oznámilo v pátek Rakousko.

Foto: Andrei Mosienko, ČTK/AP

Sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Článek

„Příslušníci finanční policie za dozoru prokurátora Yvese Bertossy provedli prohlídku v kancelářích společnosti vlastněné Oleksandrem Janukovyčem,“ oznámila podle agentury AP prokuratura v Ženevě.

„V Ženevě nyní probíhá trestní vyšetřování závažného praní špinavých peněz proti Viktoru Janukovyčovi a jeho synu Oleksandrovi,” uvedl úřad prokurátora Bartossy. Švýcarská vláda mezitím vydala seznam 20 Ukrajinců včetně obou Janukovyčů, jejichž majetek u místních bank nařídila obstavit.

Majet premiéra i ministrů

Vedle Janukovyče na švýcarském seznamu figurují například poslední Janukovyčův předseda vlády Mykola Azarov, ministři jeho vlády a poslanci jeho strany včetně šéfa poslanecké frakce Strany regionů Oleksandra Jefremova, gubernátor charkovské oblasti, starosta Charkova a další činitelé.

Janukovyč na své páteční tiskové konferenci v ruském Rostově na Donu popřel, že by měl v zahraničí nějaké bankovní účty.

Ve Švýcarsku se uzavírá většina obchodů s ukrajinským uhlím, ocelí a obilím. Před třemi lety tam založil Janukovyčův nejstarší syn Oleksandr společnost Mako Trading, obchodující s ukrajinským uhlím. Janukovyč mladší, původní profesí zubař, získal jmění odhadované na půl miliardy dolarů.

Sankce EU v platnosti zatím nejsou

Rakousko rozhodlo o zmrazení kont po konzultaci s úřadem unijní ministryně zahraničí Catherine Ashtonové. Zmrazili účty osmnácti lidí.

„Toto opatření má podobu prozatímního zajištění, dokud nevstoupí v platnost opatření EU,“ uvedlo rakouské ministerstvo zahraničí. V prohlášení nezmiňuje, o jaké osoby ani o jakou sumu zablokovaných peněz se jedná.

Související téma

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

EU se již dohodla na sankcích pro představitele režimu svrženého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, na uvedení konkrétního seznamu osob do praxe se ale nadále čeká. Podle analytiků některé unijní země po Janukovyčově pádu s dalším krokem váhají.

Reklama

Související články

Ukrajinskou vládu vede premiér-kamikadze

Velmi nevděčné úkoly čekají Arsenije Jaceňuka. Toho ve čtvrtek parlament potvrdil ve funkci předsedy ukrajinské vlády. Je mu teprve 39, a stal se tak...

Výběr článků

Načítám