Hlavní obsah

Ukrajinskou vládu vede premiér-kamikadze

Právo, sw
Kyjev

Velmi nevděčné úkoly čekají Arsenije Jaceňuka. Toho ve čtvrtek parlament potvrdil ve funkci předsedy ukrajinské vlády. Je mu teprve 39, a stal se tak (nepočítáme-li měsíční angažmá Serhije Arbuzova) nejmladším premiérem ukrajinské historie.

Foto: ČTK/AP

Nový ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Článek

Přesto v čele revolucí a separatistickým pnutím zasažené země stanul velmi zkušený politik a ekonom s bohatými kontakty v zahraničí.

Jaceňuk je vystudovaný ekonom a právník, mluví plynně anglicky a během čtyř let Janukovyčovy vlády byl hlavní spojkou mezi opozicí a Západem. Ukrajince ale bude muset o svých kvalitách přesvědčit: není totiž charismatickým vůdcem, který strhne davy.

Měl sice politické funkce, nabral ale jen málo zkušeností v reálném životě a zemi bude teprve muset dokázat, že je tím pravým krizovým lídrem.

Z Králíka Seni je Kulka do čela

Ačkoliv poslanci včera po Jaceňukovu zvolení vstoje aplaudovali, Majdan a ukrajinská veřejnost si zachovávají odstup. Pokud se nynějšímu premiérovi dříve přezdívalo laskavě Králík Seňa, nyní mu účastníci protestního hnutí říkají „Pulja v lob“. Jde o odkaz na Jaceňukovo lednové vystoupení na Majdanu, při němž oznámil, že raději ať dostane čestně „kulku do čela“, než aby ustoupil, i když nadále prosazoval spíše politická jednání s Janukovyčem.

Přesto Majdan Jaceňuka jako kandidáta do čela vlády potvrdil. Teď na premiérovi leží obrovská zodpovědnost za další vývoj země, již od možného bankrotu a teritoriálního rozpadu dělí pouhé dny. Jaceňuk si toho je dobře vědom – označil se za premiéra-kamikadze, jenž stanul v čele vlády sebevrahů.

Nový premiér se narodil v roce 1974 v Černovicích na Bukovině, politickou kariéru zahájil jako ministr hospodářství Krymu.

Na celostátní úrovni vedl ministerstvo hospodářství v letech 2005–6, rok nato se krátce stal šéfem ukrajinské diplomacie.

Mezi lety 2007–8 také vedl parlament. V minulých volbách se stal poslancem na kandidátce strany Vlast Julije Tymošenkové, jejíž frakci dosud vedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám