Hlavní obsah

Moskva slíbila USA respektovat územní celistvost Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov slíbil svému americkému protějšku Johnu Kerrymu, že Moskva bude respektovat územní celistvost Ukrajiny. Po telefonátu to oznámil Kerry na společné tiskové konferenci s německým ministrem zahraničí Frankem-Walterem Steinmeierem.

Foto: Larry Downing, Reuters

Americký ministr zahraničí John Kerry zdraví svého ruského kolegu Sergeje Lavrova (vpravo).

Článek

Lavrov Kerryho telefonicky ujistil, že vojenské cvičení, které v současnosti podniká ruská armáda poblíž hranice s Ukrajinou, nemá s vývojem v sousední zemi nic společného a jde o dlouhodobě naplánovanou akci. Moskva podle Lavrova nestojí ani za akcí na poloostrově Krym, kde neznámí rusky hovořící lidé obsadili budovy místního parlamentu a vlády. Údajně jde o členy bezpečnostních složek ze Sevastopolu. [celá zpráva]

Lavrov přislíbil respektovat územní celistvost poté, co ho k tomu USA vyzvaly. „Plně podporujeme územní celistvost a svrchovanost Ukrajiny. Očekáváme, že jiné státy udělají totéž,” řekl mluvčí Bílého domu Jay Carney. K pohotovosti ruských sil na hranicích s Ukrajinou dodal: „Pozorně sledujeme ruská vojenská cvičení u ukrajinských hranic... a očekáváme, že Rusko se ohledně těchto manévrů bude chovat transparentně a vyvaruje se provokací.”[celá zpráva]

Napětí vyvolal přesun kolony obrněných transportérů u Simferopolu. Policie kolonu zastavila. „Transportéry se zastavily u policejního stanoviště. Vojáci říkali, že mají plánované cvičení. Po výměně názorů s policisty se otočili a odjeli pryč,” citoval server Delo očitého svědka.

Starosta nedaleké vesnice Ukromnoje dodal pro list Vesti:  „Bylo to sedm transportérů s ruskými znaky. Vyhledal jsem velitele a zeptal se ho, co se děje. Odpovídal, že jsou na manévrech, že nejde o žádnou provokaci a že zakrátko odjedou.” [celá zpráva]

Kyjev podle ukrajinského velvyslance při NATO požádal Moskvu, aby se zdržela přesunů sil ruské flotily z pronajaté krymské základny Sevastopol. Rusové odpověděli, že Černomořská flotila se věnuje pouze svému výcviku a neohrožuje Ukrajinu.

„Všechny jednotky se věnují všední činnosti, včetně bojového výcviku. Takové počínání nepředstavuje žádnou hrozbu a není nijak právně omezeno,” prohlásil náměstek ruského ministra obrany Anatolij Antonov podle agentury Interfax a zdůraznil, že Černomořská flotila přísně dodržuje platné rusko-ukrajinské smlouvy.

Reklama

Výběr článků

Načítám