Hlavní obsah

Česko neuznává legitimitu Janukovyče a nepovažuje ho za prezidenta Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika neuznává Viktora Janukovyče jako legitimního představitele Ukrajiny, prohlásil šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). To, k čemu na Ukrajině došlo, je podle něj porušením elementárních zásad, Praha proto chápe rozhodnutí ukrajinského parlamentu sesadit ho. Také Spojené státy už nepovažují Janukovyče za ukrajinského prezidenta, oznámil ve čtvrtek mluvčí Bílého domu Jay Carney.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Článek

Ministr Zaorálek ve čtvrtek zahájil dvoudenní návštěvu této krizí zmítané země. Spolu s představiteli zemí visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) měl kromě Kyjeva zavítat do Doněcka. Na poslední chvíli se ovšem jedná o změně plánů. Místo Doněcka by měl navštívit Krym, kde se v posledních hodinách situace dramaticky vyhrotila.

Ministr chce na Krym

"Ještě před odletem jsem se bavil se slovenským ministrem zahraničí Miroslavem Lajčákem o tom, že z Polska přišel nápad, že by bylo vhodnější jet na Krym. My bychom to akceptovali. V Doněcku je poměrně klid, zatímco v Simferopolu je situace bouřlivá," uvedl Zaorálek. Vše podle něj nyní záleží na zástupcích Maďarska, všechny ostatní země V4 jsou totiž pro změnu trasy.

"Jde nám o územní celistvost Ukrajiny a Krym je v této chvíli místem, které je nejrizikovější. Rádi bychom se v (krymském) hlavním městě Simferopolu setkali s politickými představiteli a zjistili, jaké jsou jejich názory," dodal Zaorálek.

Česká republika podle něj odmítá jakékoli dělení Ukrajiny, a proto je zcela jasné, že by ministři rádi v pátek zamířili na místo, "kde to v tuto chvíli vypadá nejdramatičtěji". Představitelé visegrádské čtyřky chtějí svou cestou vyjádřit podporu ukrajinskému parlamentu.

Česko uznává ukrajinský parlament

"Říkáme nahlas, že uznáváme legitimitu ukrajinského parlamentu, bereme vážně jeho rozhodnutí," řekl český ministr. Vzhledem k vytvoření nové ukrajinské vlády v čele s Arsenijem Jaceňukem by se zástupci diplomacií V4 rádi setkali i s hlavními představiteli tohoto kabinetu, především s premiérem, ministrem zahraničí a ministrem pro evropské záležitosti. Přesné detaily se ale ještě stále dojednávají.

"Naším cílem je stabilizace situace na Ukrajině. Chceme, aby to byla prosperující a stabilní země. Zároveň chceme zabránit tomu, aby se tam odehrávaly podobné věci jako ještě před několika dny," uzavřel Zaorálek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám