Hlavní obsah

Europoslanci: Česko samo zhoršuje unijní byrokracii

Právo, mcm
Štrasburk

I Česko výrazně přispívá k unijní byrokracii. K evropským normám totiž často připojuje vlastní přídavky a přílepky, které věci jen komplikují. V debatě na ČT 24 na to upozornili čeští europoslanci.

Foto: Profimedia.cz

Evropský parlament ve Štrasburku

Článek

„Byrokratická zátěž je strašná,“ postěžoval si komunista Miroslav Ransdorf a dodal, že má pocit, jako by byl na státní plánovací komisi: stále se dělají akční plány a bojuje se o různá nesmyslná procenta.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Miloslav Ransdorf

„Evropská unie vždy vyhlásí nějaké heslo a pak se nic nestane,“ přidal se sociální demokrat Richard Falbr. Místo aby se vzaly a rozvíjely pozitivní příklady, vymýšlejí se podle něj jen nové zbytečné věci

K unijní byrokracii však podle europoslankyně Zuzany Roithové výrazně přispívá i Česko. Jak uvedla, „ČR se nejvíce podílí na gold-platingu“. Tak bývá označována praxe „národních“ přídavků k unijním normám, které je mohou výrazně zostřit nebo zkomplikovat. Podle ní to postihuje asi čtvrtinu všeho, co přijde z Unie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zuzana Roithová

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) zase vytkl národním parlamentům, že nedokáží využít nové pravomoci, která několika parlamentům dohromady dovoluje blokovat novou legislativu EU, která je zbytečná. „Spolupráce národních parlamentů tu nefunguje,“ postěžoval si.

Foto: Petr Horník, Právo

24. kongres ODS v Olomouci zvolil do čela strany Petra Fialu (vpravo), 1. místopředsedou pak europoslance Jana Zahradila.

Podle Ransdorfa je třeba si při pohledu na Unii uvědomit jednu klíčovou věc: „Tady to není peklo ani ráj, je to boj o zájmy, o peníze, o pozice.“ Tomu musí přizpůsobit svůj postoj i Česko. Jak uvedl Falbr, „aby Češi hráli větší roli v Unii a v Evropském parlamentu, musí se chovat jinak“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám