Hlavní obsah

Zeman v europarlamentu uvázl ve výtahu. Je tady něco shnilého, rýpnul si

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk
Aktualizováno

Drobná nehoda ve středu poznamenala závěr programu českého prezidenta Miloše Zemana v sídle Evropského parlamentu ve Štrasburku. Cestou na vernisáž výstavy o jím prosazovaném dopravním projektu na Dunaji, Odře a Labi uvázl na několik minut ve výtahu. Neodpustil si při tom poznámku o „něčem shnilém“ v evropské instituci.

Foto: ČTK/AP

Prezident Miloš Zeman v Evropském parlamentu

Článek

"Poprvé v životě jsem uvázl se svými kolegy ve výtahu. A protože každou křivdu odplácím tvrdým úderem, dovolte, abych citoval Karla Marxe, který kdysi prohlásil, že doprava je obrazem poměrů ve státě. Protože i výtah je formou dopravy, lze oprávněně dedukovat, že v Evropském parlamentu je něco shnilého," glosoval Zeman problém s výtahem.

Na výstavu se podle ČTK nakonec dostavil se zhruba desetiminutovým zpožděním. Zahájil ji krátkou řečí, přičemž pronesl: „Všeobecně jsem zastáncem projektů, které přesahují délku jednoho volebního období. Tímto velmi prosím, abyste v Evropském parlamentu za tento projekt lobbovali stejně tak, jako za něj budu lobbovat já“.

Kritikům připomněl, že projekt je asi natolik megalomanský jako projekt rybníkářské soustavy Jakuba Krčína z Jelčan a Sedlčan, který je dnes jedním z klenotů české krajiny.

Foto: ČSSD

Prezident ve Štrasburku zahájil výstavu o vodním projektu Dunaj-Odra-Labe.

Vernisáž byla závěrečným bodem prezidentovy návštěvy v Evropském parlamentu, kde hovořil před poslanci. Řeč pronesl spatra a neodpustil si při ní ani několik žertovných poznámek. Například chválil české pivo a kritizoval úsporné zářivky, které jedině povoluje Evropská unie. „Jednu takovou mám na chalupě a vypadá to tam jako na hřbitově nebo v márnici," prohlásil v plénu. Celkově ale byl jeho projev proevropský, prezident mimo jiné řekl, že je pro rychlé přijetí eura. [celá zpráva]

Později si při setkání s novináři postěžoval, že už dvě hodiny nekouřil. Čerstvě přijatou směrnici nařizující větší varovné nápisy na krabičkách s cigaretami však hodnotil jako vyváženou. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám