Hlavní obsah

Na Ukrajině rozpustili policejní jednotku Berkut

– Kyjev • Aktualizováno

Na Ukrajině rozpustili ve středu zásahovou policejní jednotku Berkut, která se „proslavila” při akcích proti demonstrantům. Oznámil to ministr vnitra Arsen Avakov s tím, že další detaily zveřejní. Berkut má skoro 5000 příslušníků.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Příslušníci jednotky Berkut

Článek

Rozpuštění avizoval Avakov už v noci na facebookovém profilu s tím, že jednotky budou likvidovány, aniž by uvedl, jak to proběhne, co bude s jejich příslušníky a kdo je nahradí.

Berkut v systému ukrajinských bezpečnostních složek nahradil sovětský OMON. Působil především v roli speciálních sil ministerstva vnitra. Měl špatnou pověst ještě před zásahy proti demonstrantům. Jeho příslušníci byli zapleteni do vydírání, únosů, mučení a krytí volebních podvodů.

Spekulovalo se o tom, že Berkut spolupracoval i s provokatéry z východních oblastí Ukrajiny, kteří měli podnikat útoky na policisty, aby tak byly oprávněny zásahy těžkooděnců.

Turčynov velí ozbrojeným silám

Předseda ukrajinského parlamentu Oleksandr Turčynov, který po sesazení prezidenta Viktora Janukovyče plní i roli prozatímní hlavy státu, převzal také pravomoci vrchního velitele ozbrojených sil. Uvádí se to ve výnosu, který ve středu podle agentury Interfax zveřejnila prezidentská kancelář.

Foto: Reuters

Olexandr Turčynov v parlamentu

Pro Janukovyčovo sesazení z čela státu a vypsání předčasných prezidentských voleb na 25. května hlasovalo minulou sobotu 328 z celkem 450 poslanců. O den později vstoupila v platnost upravená ústava, podle níž povinnosti hlavy státu, pokud zemi chybí prezident, přebírá předseda parlamentu. [celá zpráva]

Vrchním velitelem ozbrojených sil je na Ukrajině prezident. Turčynov už v úterý vedl poradu s náčelníky bezpečnostních složek, na níž se probírala opatření zaměřená proti separatismu, zejména na Krymu, kde tvoří většinu populace Rusové. [celá zpráva]

Část tamních politiků vybízí k připojení poloostrova k Rusku. To má dlouhodobě pronajatu od Ukrajiny, k níž byl Krym připojen až v roce 1954, námořní základnu v Sevastopolu.

Reklama

Výběr článků

Načítám