Hlavní obsah

Italská vláda získala důvěru

Řím

Vláda nového italského premiéra Mattea Renziho dostala v úterý večer důvěru v Poslanecké sněmovně. V Senátu získala podporu už v noci na úterý. Nový premiér slíbil, že jeho kabinet provede nutné ekonomické reformy i změny volebního zákona.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Matteo Renzi

Článek

Ve sněmovně, kde má Renziho Demokratická strana (PD) většinu hlasů, podpořilo kabinet 378 poslanců. Dalších 220 bylo proti. Předtím vyjádřil Senát v noci Renziho vládě důvěru 169 hlasy, proti bylo 139 senátorů.

Demokratická strana se na reformě volebního zákona dohodla s opoziční stranou Vzhůru, Itálie! expremiéra Silvia Berlusconiho. Reforma počítá i s tím, že Senát oslabí a v budoucnu nebude mít zákonodárné pravomoci.

Změna zákona po patových volbách

O změně volebního zákona se v Itálii začalo mluvit po loňských předčasných volbách, které skončily patem.

Ani jedna z velkých stran tehdy nedokázala složit vládní většinu a po intervenci prezidenta nakonec vznikla velká koalice politických rivalů - levicové PD a pravicového Berlusconiho Lidu svobody (PdL).

Renzi chce kromě volebního zákona v rychlém sledu změnit i daně či justici. Před senátory prohlásil, že hodlá procentuální daňové zatížení snížit o dvojciferné číslo a zmírnit zejména zdanění práce.

Země se už několik let potýká s hospodářskými problémy a vysokou nezaměstnaností. Z recese vychází jen pozvolna, v loňském posledním čtvrtletí její ekonomika vzrostla jen o chabých 0,1 procenta a za celý rok klesla o 1,9 procenta.

Dosavadní starosta Florencie Renzi v křesle premiéra nahradil Enrika Lettu. Ten po sporech uvnitř vládní Demokratické strany podal minulý týden demisi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám