Hlavní obsah

Ať Janukovyče soudí haagský tribunál, žádají ukrajinští poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský parlament v úterý přijal usnesení, že by měl svržený prezident na útěku Viktor Janukovyč stanout před Mezinárodním trestním soudem (ICC) v Haagu. Zákonodárci ho viní z podílu na zabití více než sta a zranění dalších dvou tisíc lidí při nedávných nepokojích v hlavním městě Kyjevě.

Foto: ČTK/AP

Svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Článek

Parlament soud požádal, aby zahájil vyšetřování Janukovyče, ale i bývalého ministra vnitra Vitalije Zacharčenka a generálního prokurátora Viktora Pšonku.

Pro rezoluci podle agentury Interfax hlasovalo 339 z celkem 450 poslanců.

Podle mluvčího ICC ale ještě soud v Haagu příslušnou žádost neobdržel. Je však podle něj přípustná. „Vláda může vydat prohlášení, v němž přijímá jurisdikci k soudu ve vztahu k minulým událostem,“ řekl Fadi ElAbdallah. Dodal, že by ale bylo na hlavním žalobci, zda vyšetřování připustí nebo ne.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útěk Janukovyče z rezidenceVideo: Reuters

Třiašedesátiletý Janukovyč se od víkendu skrývá. Naposledy ho údajně viděli na ruské námořní základně v Sevastopolu. [celá zpráva]

Související témata

Foto: ČTK/AP

Protesty na Ukrajině trvají dva měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinci v Kyjevě v lednu připomínali Stepana Banderu

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Byl na něj vydán zatykač. Nový ministr vnitra Arsen Avakov v úterý oznámil: „Bylo zahájeno vyšetřování masové vraždy.“ „Po Janukovyčovi a dalších lidech, kteří jsou za ni odpovědní, bylo vyhlášeno pátrání,“ dodal.

Reklama

Související články

Tymošenková s politikou nekončí

Z vězení propuštěná ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková se sice navzdory spekulacím nechystá kandidovat na nejvyšší funkce ve státě, ale neznamená to, že...

Výběr článků

Načítám