Hlavní obsah

Lidé stále umírají, zranění často přišli o oči, popisují čeští lékaři práci v Kyjevě

Právo, Stáňa Seďová
Kyjev

Lidé, kteří se zapojili do pouličních bojů, stále umírají. Pátrá se po desítkách pohřešovaných i po zraněných, které by lékaři transportovali speciálem do Česka. Nejčastěji čeští lékaři při své práci v ukrajinském Kyjevě ošetřují oči vystřelené gumovými projektily, průstřely a fraktury lebky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Smutek na náměstí Nezávislosti v KyjevěVideo: Reuters

 
Článek

Pětičlenný zdravotní tým z Česka už od pátku ošetřuje zraněné pod Michajlovským klášterem nedaleko náměstí Nezávislosti (lidově Majdanu – pozn. red.) v bývalé poliklinice, kde jim pomáhá stovka místních dobrovolníků. Číslo obětí pouličních bojů a zraněných podle našich lékařů není stále konečné.

Foto: Reuters

Na kyjevské náměstí Nezávislosti lidé přinášejí další a další květiny na památku obětí střetů mezi demonstranty a policií.

„Našim nejdůležitějším úkolem je nyní vypátrat zraněné, které bychom v tomto týdnu letecky transportovali do Česka. Předpokládáme, že s sebou povezeme deset až dvacet lidí. Ale je tu strašný chaos. Nemocnice nás stále nechtějí pustit dovnitř. Mnoho zraněných lidí je doma, takže po nich pátráme s pomocí příbuzných,“ popsal práci zdravotního týmu koordinátor Ivo Dokoupil z organizace Člověk v tísni (ČVT), která lékaře na Ukrajinu vyslala.

Berkut mířili gumovými projektily na oči

„Často tu ošetřujeme zranění očí. Mnoho devatenáctiletých kluků přišlo o oko, protože příslušníci Berkutu gumovými projektily mířili právě do očí. Z pouličních bojů jsou to také fraktury lebky, průstřely střev a končetin, zlomeniny a popáleniny. Nedokážu přesně odhadnout, kolik zraněných tu je, ale ta čísla, která uváděla opozice – hovořící o pěti stech zraněných lidí –, budou rozhodně vyšší, možná i tisíc. Stejně tomu je i s lidmi, kteří při bojích zahynuli. Dnes (v neděli, pozn. red.) v nemocnici číslo 17 zemřel další muž. A mnoho lidí je pohřešováno. Takže i údaj o 130 mrtvých bude bohužel jistě vyšší,“ míní koordinátor pomoci na Ukrajině.

Každé dvě tři hodiny pohřeb

Před čtrnácti dny, kdy Kyjev opouštěl, už bylo podle něj cítit ve vzduchu napětí.

„Všichni věděli, že se to stane. Teď po sobotě je tu úžasná atmosféra. Ale je to úleva z toho, že se je podařilo zlomit, ne radost. Situace se zklidnila, ale nikdo se tu nesměje. Je to vítězství, kterého se mnozí nedožili. Každý třetí čtvrtý člověk, který tudy projde, nese kytku. Je tu ohromná spousta pomníčků, moře kytek a svíček. Každé dvě tři hodiny je tu na náměstí pohřeb,“ popsal Právu Dokoupil atmosféru na Majdanu, kde se odehrávaly boje.

Vážnější případy, které nejsou schopni zaléčit zdravotníci na místě, by mohly být transportovány vojenským speciálem do České republiky ve čtvrtek nebo v pátek. Zde budou tito pacienti následně rozvezeni do pražských nemocnic.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám