Hlavní obsah

Rodiče umírají pro nás, abychom žili lépe, řekl syn zastřeleného muže v Kyjevě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezapomínejte na své rodiče, umírají, abychom my žili lépe. Pronesl syn nad otevřenou rakví svého otce v centru Kyjeva. Jeho otce zastřelili provládní jednotky o dva dny dřív.

Foto: Jakub Herzán, Novinky

Otevřená rakev jedné z obětí, kolem které stojí příbuzní, přátelé, ale i zcela cizí lidé.

Článek

(Jakub Herzán, zpravodaj Novinek v Kyjevě)

Ukrajina se v sobotu probudila do zcela odlišného dne. Po prezidentovi se slehla zem a všechny důležité budovy jsou obsazeny opozičními předáky. Pro Igora ovšem dnešní den šťastný není, nad otevřenou rakví svého otce pláče a prosí dav, aby miloval svůj národ.

Jeho 65letého otce Vladimíra zastřelili 20. února provládní jednotky. Šel podpořit spoluobčany v boji za lepší Ukrajinu, a to se mu stalo osudným. O dva dny později pronáší jeho syn řeč nad jeho mrtvým tělem, pouhých pár metrů od místa, kde byl zastřelen.

Foto: Jakub Herzán, Novinky

Vzpomínka na mrtvého v Kyjevě

Průvod, který čítá několik desítek lidí, provází smutek a pláč. Slzy na tvářích nemají jen ženy, ale také muži. Bojovná atmosféra na Majdanu se pomalu mění. Průvod prochází poničenými ulicemi, které nesou stopy násilí posledních dnů. Přihlížející smutečnímu průvodu ustupují a umožňují mu tak plynulý průchod ulicemi města.

Foto: Jakub Herzán, Novinky

Vzpomínka na mrtvého v Kyjevě

„Přeji všem, aby nezapomínali na své rodiče, protože oni žijí pro nás, umírají pro nás, abychom my žili lépe. Abychom věřili v tento národ, milovali tento národ, abychom byli patrioty tohoto národa,“ promlouvá se zlomeným hlasem ke všem přítomným syn Vladimíra.

Poté sám vyvolává dav a ten se k němu přidává. Několik stovek lidí provolává hesla jako Sláva Ukrajině a Hrdina. Poté se dav chopí rakve a všichni společně odcházejí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám