Hlavní obsah

Slovensko je připraveno přijmout uprchlíky z Ukrajiny, Poláci nabízejí lékaře

Právo, Ivan Vilček, Pavol Minárik
Bratislava
Aktualizováno

V případě potřeby je Slovensko připraveno přijmout tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Uvedli to čelní představitelé slovenské vlády po pátečním zasedání bezpečnostní rady státu k situaci na Ukrajině.

Foto: Archiv, Právo

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Premiér Robert Fico vyjádřil naději, že současná jednání povedou ke zklidnění situace na Ukrajině.

„Násilí je neakceptovatelné. Slovensko je připravené přijmout několik stovek migrantů pro případ, že by bylo potřebné někoho umístit, ochránit a poskytnout mu základní výbavu k přežití,“ uvedl Fico.

Ministr vnitra Robert Kaliňák následně upřesnil, že Slovensko je připraveno přijmout tisíc uprchlíků. „V případě potřeby dokážeme toto číslo zvýšit až na deset tisíc,“ dodal Kaliňák.

Slovensko má k dispozici tábory pro uprchlíky v Humenném, v Opatovské Nové Vsi a v Rohovcích. Integrační středisko pro uprchlíky je umístěno ve Zvolenu.

Šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák byl pověřen bezpečnostní radou státu, aby oficiálně nabídl Ukrajině zdravotnickou pomoc.

Poláci nabízejí lékaře

Polské nemocnice především v blízkosti ukrajinské hranice jsou připraveny přijímat zraněné demonstranty. Oznámilo to v pátek polské ministerstvo vnitra. „Vyhrazeno je 400 lůžek,“ řekl mluvčí resortu.

V polských zdravotnických zařízeních se nacházejí desítky zraněných, kteří byli v minulých dvou týdnech přivezeni z Kyjeva. Nejvíce je jich zatím v nemocnicích ve Varšavě. Podstoupili hlavně plastické operace po popáleninách obličeje a rukou.

Desítky lékařů z polských příhraničních měst Lublin a Przemysl jsou v případě potřeby připraveny hned vyrazit Ukrajině na pomoc, oznámila v pátek televize TVP odvolávající se na rozhodnutí ministerstva zdravotnictví.

Ve Varšavě, Katovicích a Krakově se konají sbírky oblečení, léků a dalších potřeb pro lidi na Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám