Hlavní obsah

Jsem Ukrajinka: Opozice boduje s emotivním videem na internetu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Brusel

Televizní záběry z Ukrajiny připomínají v posledních dnech reportáže z válečných zón, ve kterých už občas není jasné, kdo útočí a kdo se brání. Některé radikální skupiny násilí přijaly za své. Proto rostou snahy uchovat obraz protestů v podobě vzpoury proti nenáviděné vládě. Úspěch slaví video nazvané Jsem Ukrajinka.

Mladá Ukrajinka žádá v emotivním videu o pomoc

 
Článek

Ve videu, které zhlédlo přes pět miliónů lidí, mladá Kyjevanka do známých záběrů říká, že důvodem protestů je jen odpor k diktátorskému režimu.

„Jsem Ukrajinka, rodačka z Kyjeva, a nyní jsem na Majdanu ve středu svého města. Chci, abyste věděli, proč tisíce lidí z celé mé země jsou v ulicích. Je tu jen jeden důvod. Chceme se osvobodit od diktatury. Chceme se osvobodit od politiků, kteří pracují jen pro sebe, kteří jsou připraveni střílet, bít a zraňovat lidi jen pro zachování svých peněz, pro zachování svých domů, pro zachování své moci.”

Mladá žena z násilností viní vládu: „Jsme civilizovaní lidé, ale naše vláda jsou barbaři. Toto není Sovětský svaz. Chceme, aby naše soudy nebyly zkorumpované, chceme být svobodní.“ Video bylo natočeno ještě před čtvrtečním šturmem radikálních demonstrantů, který si vyžádal dvanáct mrtvých policistů.

V emotivním závěru dala najevo i strach: „Vím, že možná zítra nebudeme mít žádné telefonní ani internetové spojení a budeme tu sami. Možná nás policisté jednoho po druhém zabijí, až se setmí.“

Ruslana hrozila hladovkou

Podobných emotivních apelů ale bylo více a pomáhaly opozici získávat podporu. Zpěvačka Ruslana Lyžečková, vítězka eurovizní soutěže, která od počátku chodila na demonstrace a povzbuzovala protestující, ve středu v europarlamentu řekla: „Nejsme fašisti, jsme vlastenci, chceme zachránit svou vlast. Pokud Evropa nepřijme sankce, začnu hladovku.“

Ruslana řekla, že Janukovyč vede válku proti vlastnímu národu. I ona zdůrazňovala, že demonstranti na Majdanu netouží po krvi, ale chtějí poklidně řešit všechny otázky. Obvinila vládu, že proti demonstrantům nepoužívá jen příslušníky bezpečnostních sil a střelné zbraně, ale také kriminálníky.

Tímto způsobem demonstranti, zejména ta umírněná část, čelí kritice, že jde jen o bitkaře a pohrobky ultranacionalistických banderovců, ale současně vytváří i tlak na vládu. Snaží se také o protiváhu veřejnoprávnímu zpravodajství, protože to je výrazně více na straně Janukovyče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám