Hlavní obsah

V Kyjevě palba ostrými: desítky mrtvých

Kyjev
Aktualizováno

Násilí na Ukrajině si od úterý vyžádalo možná až 128 obětí, uvedl pro CNN šéf zdravotnické služby opozice Oleh Musij. Vnitro potvrdilo použití ostré munice a armádních zbraní. Kyjevská márnice ve čtvrtek přijala 67 těl. Mezi mrtvými je dvanáct policistů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Snajpři střílejí po demonstrantechVideo: Reuters

 
Článek

Šéf zdravotnických služeb demonstrantů Oleh Musij CNN sdělil, že násilí si od úterý vyžádalo možná až 128 mrtvých a pět set zraněných. Listu Ukrajinska pravda čísla upřesnil v 16:30 SEČ s tím, že jen ve čtvrtek zemřelo mezi 70 až sty lidmi, přičemž prvním číslem si může být jist.

Tiskový mluvčí Kyjevské městské správy uvedl, že od úterý do 14 hodin přijali 67 těl: „Devět z nich zemřelo ve zdravotnických zařízeních.” Dodal, že od úterý bylo ošetřeno 551 účastníků protestů, z nichž bylo 332 hospitalizováno.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Demonstranti v Kyjevě odnášejí zraněného.

Fotograf agentury Reuters viděl ve čtvrtek jen na náměstí Nezávislosti 21 těl obětí. Přispělo k tomu nasazení odstřelovačů. List Ukrajinska pravda zveřejnil video zachycující jednoho z nich. Pořídil je Igor Zacharčev. Je patrné, že míří směrem na budovy Rádia svoboda. Na demonstranty na náměstí Nezávislosti stříleli z boční ulice.

Foto: ČTK/AP

Jeden ze zraněných demonstrantů

Dobrovolná zdravotnice Olga Bogomolecová sdělila, že viděla 13 lidí zasažených snipery. „Byli střeleni přímo do srdce, mozku nebo do krku. Nedali nám zdravotníkům žádnou šanci zachránit jim život.

Ministr vnitra Vitalyj Zacharčenko potvrdil podle agentury DPA použití vojenských zbraní při zásahu proti nepokojům v Kyjevě. Bílý dům vyzval Janukovyče k okamžitému stažení bezpečnostních jednotek z centra Kyjeva a dodal, že je šokován použitím automatických zbraní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté střílí do demonstrantůVideo: Reuters

Zastřeleni byli lidé před hotelem Ukrajina. Jeho lobby nyní slouží jako improvizovaná ošetřovna. Na fasádě jsou vidět stopy po kulkách.

V hotelu je také improvizovaná márnice, kde leží těla obětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V okolí náměstí Nezávislosti leží na ulicích mrtví a zraněníVideo: Reuters

Celkem ve čtvrtek zahynulo podle opozičních médií třicet lidí. Při ofenzívě demonstrantů bylo zabito 12 policistů. Během útoku se podařilo rozšířit „svobodnou zónu” ovládanou opozicí a dobýt řady dalších významných objektů včetně čtyřhvězdičkového hotelu Ukrajina. Pronikli na třídu Chresčatyk a přilehlé Evropské náměstí. Opozici se podařilo vybudovat několik linií barikád, mezi nimiž záchranná služba odváží k ošetření raněné. Policisté ustoupili ke stadiónu Dynama.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti zahnali těžkooděnce na ústupVideo: Reuters

Demonstranti také zadrželi desítky policistů, uvedl zpravodaj listu The New York Times. Když je zkrvavené vedli do středu náměstí, nadávali jim a strkali do nich. Ministerstvo vnitra tvrdí, že radikálové drží 67 policistů jako rukojmí.

Foto: ČTK/AP

Růže na vlajce, která zakrývá jednu z obětí.

Demonstrant Anatolij Volk (38) řekl The New York Times: „Dnes bude hodně mrtvých.” Dodal, že odpůrci režimu se rozhodli ovládnout náměstí Nezávislosti, protože byli  přesvědčeni, že domluvené příměří je jen úskokem, který má umožnit Janukovyčovi přivést do Kyjeva vojáky, když se ukázalo, že policisté na svůj úkol nestačí.

Foto: Sergei Chuzavkov, ČTK/AP

Ukrajinci uctívají oběti násilí.

Kancelář prezidenta Viktora Janukovyče se vyjádřila k obětem z řad policistů, přičemž obvinila demonstranty z násilí: „Oni pracují jako organizované skupiny. Používají střelné zbraně včetně ostřelovacích pušek. Střílejí, aby zabíjeli. Počet mrtvých a zraněných mezi policisty jde do desítek.“

Foto: David Mdzinarishvili , Reuters

Demonstranti v Kyjevě

Ministerstvo vnitra potvrdilo, že bylo hospitalizováno 29 policistů se zraněními způsobenými kulkami.

Reklama

Výběr článků

Načítám