Hlavní obsah

Demonstranti obsadili v Kyjevě další budovy, armáda hrozí zásahem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Brusel/Paříž

Demonstranti v Kyjevě obsadili ve středu hlavní poštu a sídlo televizní a rozhlasové rady, kde si budují svou základnu namísto vyhořelého sídla odborů. Neuposlechli tak výzev ukončit protesty do šesti do večera, které jim dalo vnitro. K zásahu je připravena i armáda, uvedl list Ukrajinska pravda.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Náměstí Nezávislosti během posledních protestů

Článek

Ministerstvo obrany oznámilo, že je připraveno zatýkat. Uvedlo to v souvislosti s tím, že tajná služba SBU zahájila v zemi protiteroristickou operaci a podle paragrafu 5 zákona o boji s terorismem má velení i jednotky právo při ochraně vojenských objektů a vybavení včetně zbraní zatýkat a předávat orgánům vnitra lidi, kteří překračují zákon, kontrolovat občany, zejména jejich identitu nebo je prohledávat.

Armáda tak má stejná práva jako policie. Země se tak de facto dostává na hranici stanného práva.

Ukrajinský prezident Janukovyč vyměnil náčelníka generálního štábu armády Volodymyra Zamana, kterého nahradil admirál Jurij Iljin. Výměny by mohla souviset s plánem nasadit armádu do vnitřního konfliktu.

Podle agentury Unian demonstranti zaútočili po šesté večer na budovu tajné služby SBU ve městě Chmeĺnicki. Vrhali do prvního a druhého patra Molotovovy koktejly a zažehli požáry. Příslušníci tajné služby se je marně snaží uhasit.

Z budovy stříleli příslušníci tajných služeb ostrými a zasáhli tři lidi, žena středních let zahynula.  [celá zpráva]

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Demonstranti za barikádou v Kyjevě

Němci, Francouzi a Poláci jedou jednat do Kyjeva

Ministři zahraničí Francie, Německa a Polska Laurent Fabius, Frank-Walter Steinmeiera a Radoslaw Sikorski navštíví ve čtvrtek dopoledne Kyjev. Chtějí jednat s ukrajinskými představiteli i zástupci opozice. Sdělil to ve středu podle agentur AP a AFP šéf francouzské diplomacie.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Protivládní demonstranti v Kyjevě s dlažebními kostkami

„Je nezbytné obnovit politický dialog mezi opozicí a mocí. Každý musí usilovat o návrat k dialogu,” uvedl v Paříži k účelu cesty do Kyjeva šéf francouzské diplomacie.

Návštěva se uskuteční před odpoledním mimořádným zasedáním ministrů zahraničí EU v Bruselu, kteří zvažují sankce proti Ukrajině.

Polský premiér Donald Tusk chce tlačit na vedoucí představitele Evropské unie, aby byly vyhlášeny sankce vůči ukrajinské vládě. Pro sankce se vyslovila také maďarská diplomacie. Jejich požadavek podpořil francouzský prezident François Hollande a znepokojení z násilností, které si již vyžádaly 25 mrtvých, vyjádřili také německá kancléřka Angela Merkelová nebo papež František.

Rakousko chce zmrazit konta ukrajinských oligarchů, kteří podporují síly odpovědné za eskalaci násilí v jejich zemi.

Předseda Evropské komise José Barroso v telefonickém rozhovoru s ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem odsoudil použití síly proti protestujícím. Dal najevo šok a úděs nad nejnovějšími střety na Ukrajině, které vedly k většímu počtu mrtvých a zraněných. Vyzval k okamžitému ukončení násilí a důrazně odsoudil použití síly k řešení politické krize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám