Hlavní obsah

Lvov vyhlásil nezávislost na Ukrajině, Krym se chce připojit k Rusku

– Lvov/Simferofol • Aktualizováno

Výkonný výbor Lvovské regionální Lidové rady ve středu oznámil, že přebírá plnou odpovědnost za oblast a její obyvatele. Západoukrajinské město se vzepřelo Kyjevu a tvrdě odsoudilo násilí vlády. Naopak Krym zvažuje, že by se odtrhl a připojil k Rusku.

Foto: Stringer, Reuters

Protivládní demonstranti ve Lvově

Článek

„Režim zahájil vojenské akce proti lidu. Desítky lidí byly v Kyjevě zabity a stovky zraněny. Abychom vyplnili vůli společnosti, výkonný výbor Lvovské regionální rady přebírá plnou odpovědnost za osud oblasti a jejích obyvatel,“ stojí v jeho prohlášení podle agentury Interfax-Ukrajina.

Výkonný výbor je legálně zvolený opoziční orgán, který vláda neuznává. Jeho předseda Petro Kolodij sdělil, že výbor řídí celou exekutivu v teritoriu a vyzval, aby všichni státní zaměstnanci a občané plnili její nařízení. Vyzval také k pomoci demonstrantům v Kyjevě.

Demonstranti si připravují dlažební kostky na další boj s policiíVideo: Novinky/Reuters

Lvovská oblast vyhlásila nezávislost na vládě prezidenta Viktora Janukovyče.

V noci místní aktivisté obsadili prakticky všechny budovy, kde sídlí silové či správní složky kontrolované z Kyjeva. Do rukou protivládních demonstrantů se dostala místní správa ukrajinské kontrarozvědky, oblastní centrála policie i prokuratura. Lidé vyhazovali z oken listiny a pálili je na ulicích. Vzplála i lvovská kasárna. Muniční sklad kontroluje opozice. Dav ovládl i sídlo lvovského dopravního inspektorátu, mladí lidé se zapnutými sirénami nyní v ukořistěných policejních automobilech projíždějí městem.

Foto: Pavlo Palamarchuk, ČTK/AP

Demonstranti v západoukrajinském Lvově

Ukrajinská železnice na neurčito přerušila spojení mezi Lvovem a Kyjevem. Uvedla to tisková mluvčí Lvovské dráhy Lilija Krinickaja v rádiu Lvovskaja volna. „Právě jsme dostali telegram z Kyjeva, že kvůli erozi železničního svršku mezi Tětěrevem a Korosteněm Jihozápadní železnice nemůže přijímat vlaky ze západní železnice.”  Spekuluje se, že jde o záminku.

I další oblasti na západě Ukrajiny ovládá opozice. Kontroluje sídlo gubernátora v Tarnopolu i tamní velitelství policie a prokuraturu. V Ivano-Frankivsku opoziční ultranacionalistický Pravý sektor obsadil úřad gubernátora.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Postřelený demonstrant padl k zemiVideo: Reuters

Krym hrozí připojením v Rusku

Naopak Krym, který se stal součástí Ukrajiny za vlády Nikity Chruščova, se přiklání k Rusku. Místní rada autonomní krymské republiky vyzvala Janukovyče, aby podnikl mimořádná opatření a zachoval tak ústavní řád a jednotu Ukrajiny. Odpůrce Janukovyče označují za neonacisty.

Foto: Stringer, Reuters

Zástupce Strany regionů Nikolaj Kolisničenko přitom varoval, že pokud prezident selže, mohou poslanci zvažovat připojení k Rusku.

Foto: Reuters

Poškozená auta pře budovou ministerstva vnitra v Tarnopolu

Další poslanec Sergej Šuvainikov ze Simferopolu hájil pro Rádio Svoboda spojení s Ruskem: „Je to výsledek politického postoje, který odmítá Rusy, pro které je jejich jazyk hlavním symbolem jejich ruské národnosti. Odmítají jim právo připomínat dětem a mladým lidem, že jsou Rusové. Ve skutečnosti je to destrukce ruské příslušnosti.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám