Hlavní obsah

Ukrajinská tajná služba vyšetřuje pokus o převrat, zasahuje proti terorismu

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinská tajná služba SBU ve středu zahájila vyšetřování pokusu o státní převrat. Konkrétní strany ani jména služba nesdělila. Krátce poté podle agentury Interfax-Ukrajina oznámila, že na území země zahájila protiteroristickou operaci.

Foto: Olga Yakimovich, Reuters

Kyjevské náměstí Nezávislosti se proměnilo v bojiště.

Článek

„Ukrajinská bezpečnostní služba zahájila předběžné vyšetřování nezákonných činů individuálních politiků s cílem uzmout moc ve státě,“ uvedla SBU ve svém prohlášení bez dalších upřesnění.

Poté pro agenturu Interfax-Ukrajina dodal šéf SBU Oleksander Jakimenko: „Bezpečnostní služba a Protiteroristické centrum se rozhodly zahájit na Ukrajině protiteroristickou operaci. Už jsem informoval prezidenta Viktora Janukovyče.”

Prezident v dopoledním televizním projevu obvinil opozici, že „překročila meze“, když vyzvala lid, aby „se chopil zbraní“. Podle Janukovyče by se opoziční předáci měli vymezit vůči radikálním silám, jinak „přiznávají, že radikály podporují“. „Potom budou naše rozhovory docela jiné,“ varoval prezident.

Demonstranti si připravují dlažební kostky na další boj s policiíVideo: Novinky/Reuters

Ukrajinské ministerstvo vnitra současně podle ČTK oznámilo, že za podněcování k masovým nepokojům bylo v Kyjevě v minulých dnech zadrženo 59 lidí.

Informace o protiteroristické operaci se objevily v době, kdy se lvovská oblast vzepřela vládě a vyhlásila na ní nezávislost. [celá zpráva]

Opoziční strany Otčina, Udar a Svoboda popřely podle agentury Interfax-Ukrajina obvinění ze strany prezidenta. „Nikdy jsme nevyzvali a nikdy nevyzveme lid, aby se ozbrojil. To jsou naše principiální postoje. Smrt každé osoby je osobní tragédií pro každého z nás,” uvedla Otčina ve svém stanovisku.

Počet obětí vzrostl

Situace zejména v hlavním městě Kyjevě je dál vyhrocená. Hlavní náměstí Nezávislosti zůstává dějištěm střetů policie s protivládními skupinami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Postřelený demonstrant padl k zemiVideo: Reuters

Úřady mezitím ve středu potvrdily 26. oběť střetů z uplynulých dvou dnů. Je jí policista, jenž se tak stal desátým mrtvým v řadách bezpečnostních složek.

Ostrá střelba v Chmelnickém si vyžádala jednu oběť

Ukrajinský web Je.ua informoval, že jedna žena podlehla střelným zraněným na západní Ukrajině ve městě Chmelnickij. Při protestech před budovou tajné služby SBU střílely bezpečnostní síly do davu ostrými. Zasaženi byli tři lidé.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Protesty na Ukrajině trvají dva měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinci v Kyjevě v lednu připomínali Stepana Banderu

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

V Michajlovském klášteře v Kyjevě byla otevřena ošetřovna, kde pomáhají zraněným. V klášteře ukrývali už na přelomu listopadu a prosince demonstranty, kteří utíkali před zásahem policejních jednotek Berkut.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Ukrajině amnestují demonstranty

Na Ukrajině v pondělí vstoupil v platnost zákon o amnestii pro stíhané protivládní demonstranty. Opozice v neděli po skoro tříměsíční okupaci vyklidila...

Na Ukrajině se nedohodli, už 25 mrtvých

Provizorně zbudované středisko opozice, budovu odborů na hlavním náměstí v Kyjevě, zachvátil v noci požár. Stalo se to za pokračujících srážek opozice...

Zeman zvažuje zrušení návštěvy Janukovyče

Prezident Miloš Zeman odsoudil násilí na Ukrajině a konstatoval, že pokud neskončí, zváží zrušení pozvání prezidenta Viktora Janukovyče do ČR. Ukrajinský...

Výběr článků

Načítám