Hlavní obsah

Španělští gardisté zaháněli plavající migranty gumovými projektily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid
Aktualizováno

Španělská Civilní garda použila 7. února proti migrantům z Maroka, kteří se pokoušeli doplavat do španělské africké enklávy Ceuta, gumové projektily. Nyní čelí tvrdé kritice, protože 14 migrantů se utopilo. Gardisté se hájí, že šlo pouze o odstrašující prostředek a nestříleli přímo na migranty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti se snažili doplavat ke břehu, španělští gardisté po nich ale stříleli projektilyVideo: Reuters

 
Článek

Podle sobotní bilance zahynulo při pokusu dosáhnout Ceuty 14 migrantů, kteří se pokoušeli plavat okolo mola s trojitou zdí zakončenou ostnatým drátem, oddělujícího Maroko a španělskou enklávu.

Migranti, kteří čekali na vhodnou příležitost, jak se dostat do Ceuty, uvedli, že když plavali ke břehu, Civilní garda po nich střílela gumové projektily a použila proti nim slzný plyn.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Ceuta

Španělský ministr vnitra Jorge Fernandez před parlamentní komisí minulý týden přiznal použití gumových projektilů. Podle něj se ale nestřílelo na migranty, nýbrž nad ně, ze vzdálenosti 25 metrů. O slzném plynu nemluvil, zato zdůraznil, že cílem bylo migranty zastrašit, a ne je trefit: „Takové prostředky byly použity vždy jako odstrašující, nikdy nemířily na lidi.“ Podle něj by se operace zastavila, kdyby představovala riziko pro lidi.

Migranti podle vnitra vrhali kamení

„Prostředky k potlačení nepokojů byly použity v souladu s principy v legislativě o státních bezpečnostních silách a ve shodě s principem adekvátnosti (reakce),“ řekl ministr vnitra a dodal, že šlo o odpovídající postup vzhledem k agresivnímu chování migrantů. Vnitro zveřejnilo záběry, na nichž migranti házejí kameny na hraniční plot.

Španělsko stejně jako Itálie čelí přílivu migrantů z Afriky. Jejich hlavním cílem jsou španělská území v Africe Ceuta a Melilla. V prvním pololetí loňského roku se do Španělska doslalo 3000 ilegálních migrantů, což je dvakrát více než ve stejném období roku 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám