Hlavní obsah

Policie rozháněla v Podgorici protivládní protest slzným plynem

Protivládní demonstraci asi dvou stovek lidí rozehnala policie v hlavním městě Černé Hory Podgorici. K zásahu s použitím slzného plynu se policisté rozhodli poté, co na ně skupina radikálních účastníků začala házet kamení.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Protest před úřadem vlády v hlavním městě Černé Hory Podgorici

Článek

Podle tamních médií protest zorganizovala přes Facebook skupina "Revoluce v Černé Hoře. Všichni do ulic", která už předtím vyzývala k demonstracím po vzoru nynějších sociálních protestů v Bosně.

Účastníci akce se s výkřiky jako "Zloději, zloději" domáhali odstoupení dlouholetého vedoucího politika Černé Hory, nynějšího premiéra Mila Djukanoviče. Jeho vláda je podle nich namočená do rozsáhlé korupce a má na svědomí špatnou ekonomickou situaci země a velkou nezaměstnanost.

"Jsme tady, protože jsme byli podvedeni. Budeme tady, protože je to náš stát. Chceme pracovat a žít. Chceme, aby všichni odstoupili," citovala státní televize RTCG účastníky protestu.

Vše probíhalo před sídlem vlády celkem v klidu, než radikální demonstranti začali na budovu a na policejní kordon, který ji chránil, házet kamení. Policisté odpověděli slzným plynem a zástup rozehnali. Poté se část protestujících usadila na přilehlé ulici a bránila dopravě. I proti nim policisté zasáhli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám