Hlavní obsah

Papež František přijal české biskupy, mluvili i o majetku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán/Praha
Aktualizováno

Papež František při pátečním setkání s českými biskupy vyzval, aby církev své materiální prostředky využívala výlučně k duchovním účelům. František ve Vatikánu přijal delegaci českých a moravských biskupů pod vedením kardinála Dominika Duky a během jejich devadesátiminutového setkání byla řeč i o církevním majetku, informoval zástupce České biskupské konference Ondřej Mléčka.

Foto: ČTK

Papež František (vlevo) přijal ve Vatikánu delegaci českých a moravských biskupů, kterou vede kardinál Dominik Duka (uprostřed).

Článek

František přivítal delegaci biskupů v čele s kardinály Dukou a Miloslavem Vlkem už ve středu, kdy během generální audience požehnal korunky ke staroboleslavskému mariánskému reliéfu Palladium země české a korunu pro sochu olešnické Panny Marie. V pátek se konalo uzavřené jednání, které bylo prvním oficiálním setkáním biskupů s novým papežem zvoleným loni v březnu. Naposledy se česká delegace takto s papežem setkala v roce 2005.

"Zatímco po dlouhý čas církev ve vaší zemi utlačovaly režimy založené na ideologiích popírajících lidskou důstojnost a svobodu, dnes se musíte vypořádávat s jinými nástrahami, kupříkladu se sekularismem a relativismem," uvedl papež ve své promluvě.

František se v závěru své řeči zmínil i o majetkových otázkách, když zdůraznil, že "materiální prostředky mají být určeny výlučně k duchovnímu poslání církve" a že majetek má být spravován "uvážlivě a transparentně, a to také za pomoci důvěryhodných a kompetentních laiků".

Graubner: Co je ukradeno, má se vrátit, řekl papež

"Papežův postoj byl velmi jednoduchý a jasný: co je ukradeno, má se vrátit, to je záležitost spravedlnosti," řekl České televizi olomoucký arcibiskup Jan Graubner. O podrobnostech a nastavení církevních restitucí se ale podle něj nehovořilo.

"(Papež) počítá s tím, že to, co jsme nějakým způsobem dohodli, je stejně už z naší strany velký ústupek, velká vstřícnost vůči státu. A jen akcentuje zodpovědnost vůči dalším generacím."

Související téma:

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Papež František

Zástupci české katolické církve budou v rámci pravidelné návštěvy nazvané Ad limina apostolorum (K prahům apoštolů) v Římě až do 17. února. V pátek večer je ještě čeká mše v bazilice sv. Klimenta, kterou si představitelé různých slovanských zemí připomenou 1145 let od smrti sv. Cyrila. Ten je v chrámu pochován.

Reklama

Výběr článků

Načítám