Hlavní obsah

Belgie zvažuje dětskou eutanazii, politici jednají o zákonu

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Belgické zákonodárství má nakročeno k legalizaci eutanazie dokonce nezletilých a dětí. Návrh zákona už vloni schválil Senát, a ve čtvrtek o něm začne jednat i Poslanecká sněmovna. Její justiční výbor předlohu podpořil.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Asistovaný odchod ze života je v Belgii legální už od roku 2002 pro občany starší 18 let. Ti mohou za vymezených podmínek, k nimž patří mj. nevyléčitelná nemoc a utrpení pacienta, přijmout z rukou lékaře smrt na vlastní žádost. Norma má umožnit totéž v případě dětí s tím, že kromě nich budou s eutanazií souhlasit také jejich rodiče.

Jde o  průlom do dosavadního zákonodárství, a proto se očekává bouřlivá debata. Pro novelu se vyslovují socialisté, liberálové, Zelení a vlámští nacionalisté  (N-VA), zatímco křesťanští demokraté a pravicoví populisté (Vlámský zájem) nesouhlasí.

Ostře proti se staví také církve, ať už katolická, protestantská, nebo muslimští či židovští představitelé, podle nichž je eutanazie v rozporu s lidskostí. „Návrh, aby nezletilci mohli rozhodovat o své eutanazii, je způsob, jak pokřivit jejich soudnost, a tím jejich svobodu,“ zdůraznily církve ve společném prohlášení.

Podnět dali lékaři

Podnět k debatě o asistované smrti pro nezletilce dalo v médiích 16 dětských lékařů. „Každé rozhodnutí o ukončení života je aktem lidskosti, který připadá v úvahu jen jako úplně poslední řešení. Proč připravovat nezletilce o tuto možnost?“ napsali lékaři v dopisu zákonodárcům. Loni v Belgii zemřelo pomocí eutanazie oficiálně 1432 lidí, což jsou dvě procenta všech úmrtí.

Belgie je jednou ze čtyř evropských zemí, jež povolily aktivní eutanazii, tedy podání smrtícího prostředku na žádost nemocného. Tuto možnost uzákonilo i Nizozemsko, kde je to legální u osob starších 12 let, dále pak Švýcarsko a Lucembursko.

V ČR zůstává eutanazie ilegální, ale zákon připouští, že vůči neodvratitelné a bezprostředně očekávané smrti nemá být cílem lékařova jednání prodlužovat život za každou cenu.

Anketa

Mělo by se umožnit nevyléčitelně nemocným dětem dobrovolně zemřít?
Ano, mají stejný nárok na důstojný odchod jako dospělí.
76 %
Ne, děti nejsou schopné se samy rozhodnout o své smrti.
18,3 %
Nevím
5,7 %
Celkem hlasovalo 3400 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám