Hlavní obsah

Španělé chytili jednoho z Růžových panterů loupících diamanty

– Madrid

Španělská policie zatkla jednoho z členů mezinárodní lupičské skupiny Růžoví panteři, která se specializuje na krádeže luxusních šperků. Informovala o tom dnes agentura AFP. Srb Borko Ilincić byl ve Spojených arabských emirátech odsouzen k doživotí za sedm let starou loupež klenotů v Dubaji, dopaden byl nyní poblíž Madridu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Španělská policie zadržela jednoho z Růžových panterůVideo: Reuters

 
Článek

Interpol vydal na třiatřicetiletého Srba mezinárodní zatykač, na jehož základě zasáhli španělští policisté. Ilinčiče zadrželi na předměstí Madridu s falešným bosenským pasem.

Soud ve Spojených arabských emirátech Ilinčičovi vyměřil trest za krádež šperků z roku 2007. Zloději tehdy ukradli v obchodním centru v Dubaji klenoty za 15 miliónů dírhámů (více než 82 miliónů Kč). S dvěma ukradenými vozy značky Audi tam vjeli přímo do výkladní skříně zlatnictví a vykradli obchod během méně než minuty.

Přezdívku jim dali v Londýně

Členy gangu, kterých jsou nejméně dvě stovky a kteří pocházejí zejména ze zemí bývalé Jugoslávie, policie podezírá, že od roku 1999 uloupili šperky v hodnotě přes 330 milionů eur (asi devět miliard Kč). Připisuje se jim i největší loupež v dějinách Japonska: v roce 2004 ze zlatnictví v Tokiu odnesli diamantový náhrdelník v ceně 24 milionů eur (zhruba 620 miliónů Kč).

Gang získal název podle filmu Růžový panter z roku 1963, ve kterém Peter Sellers ztvárnil svérázného inspektora Clouseaua. Přezdívku bandě dali angličtí policisté po loupeži v Londýně. Jeden z ukradených diamantů tam byl ukryt v krabičce s kosmetickým krémem, podobně jako v jednom z filmů o Růžovém panterovi.

Interpol v roce 2007 vytvořil speciální skupinu Project Pink Panthers, která z francouzského Lyonu vyšetřování tohoto gangu koordinuje. Policejní složky v různých zemích od té doby zadržely na 30 lidí, další čtyři stovky vyšetřují jako možné komplice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám