Hlavní obsah

USA si kvůli podpoře solární energie stěžují na Indii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy v pondělí zahájily nové kroky proti Indii kvůli jejímu programu solární energie. Některá jeho pravidla prý jsou diskriminační vůči americkým výrobcům, Washington se kvůli nim proto obrátil na Světovou obchodní organizaci (WTO). Je to přitom už podruhé, co se Washington kvůli indickému solárnímu programu na WTO obrací.

Článek

Spojené státy tak poprvé učinily už vloni v únoru. Tehdy uvedly, že indický solární program působí diskriminačním způsobem vůči použití amerického solárního zařízení, když od výrobců solární energie vyžaduje, aby používali fotovoltaické články a moduly indické výroby, a když nabízí pobídky těmto výrobcům za to, že místo dovezených produktů používají zařízení domácí výroby.

Američtí činitelé doufali, že druhá fáze solárního programu na obavy zareaguje. Nyní ale podle agentury Reuters tvrdí, že američtí producenti by mohli pocítit ještě větší újmu, protože pravidla tohoto programu byla rozšířena tak, aby se vztahovala na takzvané tenkovrstvé technologie. Ty tvoří většinu vývozu amerických solárních produktů do Indie.

Indie na dřívější obvinění Spojených států odpověděla loni v dubnu, když Washington požádala, aby vysvětlil své vlastní pobídky poskytované americkým společnostem, jež využívají místní pracovní sílu a produkty v obnovitelné energii a vodních projektech.

Reklama

Výběr článků

Načítám