Hlavní obsah

Přehodnotíme vztahy, hrozí Švýcarsku kvůli omezení imigrace hlasy z EU

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Omezení imigrace do Švýcarska, o němž v neděli rozhodli voliči v referendu, nesmí zůstat bez odpovědi. V pondělí to prohlásil šéf francouzské diplomacie Laurent Fabius. Vyzval, aby EU přehodnotila se Švýcarskem vztahy. Evropská komise to zváží. Kromě Francie ale ostatní členské země EU výsledek referenda respektují, i když ho odsuzují jako vítězství populismu.

Foto: Denis Balibouse , Reuters

Hraniční přechod ve Ferney Voltaire u Ženevy

Článek

„Je to varovná volba, protože to znamená, že se Švýcarsko chce stáhnout do sebe. Naše vztahy se Švýcarskem přehodnotíme,“ odsoudil změnu francouzský ministr zahraničí Fabius v rozhovoru pro rozhlasovou stanici RTL. Podle něj by měla znovu probrat svoje vztahy se Švýcarskem celá EU.

Výsledek referenda už také odsoudila ve svém tiskovém prohlášení Evropská komise. „Evropská unie prozkoumá dopady této iniciativy na vzájemné vztahy jako takové,“ píše se v komuniké. Komise upozornila, že mezi Švýcarskem a Bruselem existuje sedm bilaterálních smluv v oblastech volného pohybu osob, dopravy, zemědělství, vědy a výzkumu a veřejných nákupů, které jsou právně vzájemně provázané a nelze je jednostranně zrušit. Komise rovněž poznamenala, že rozhodnutí Švýcarů stojí v rozporu s „principem volného pohybu“.

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz zase podle serveru magazínu Der Spiegel varoval, že rozhodnutí omezit pohyb lidí „by mohlo způsobit problémy oběma stranám“. Poznamenal, že v nejhorším případě by znovu musely být zavedeny hraniční kontroly. „Nedovedu si ale představit, že toto by Švýcarsko chtělo,“ uvedl.

Méně servítek si už bral šéf zahraničního výboru Evropského parlamentu Elmar Brok. „Nelze to akceptovat. Je to skutečná facka,“ prohlásil pro list Kölner Stadt-Anzeiger a dodal, že Švýcarsko je už s EU velkou měrou propojené a potřebuje kvalifikovanou pracovní sílu.

Na „podstatné“ potíže upozornila i německá vláda. Kancléřka Angela Merkelová nicméně prohlásila, že výsledek švýcarského referenda respektuje.

V podobném duchu se vyjádřil i britský premiér David Cameron či polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski, informovala ČTK. „Populismus zvítězil, i když vítězství bylo velmi těsné,“ řekl Sikorski. Podle Cameronova mluvčího odráží výsledek referenda „rostoucí obavy“ z volného pohybu osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám