Hlavní obsah

Maďarští Židé se distancují od akcí k výročí holokaustu, vadí jim pokrytecký památník

– Budapešť
Právo, Novinky, Ivan Vilček

Svaz židovských náboženských obcí Maďarska se nezúčastní letošních vzpomínkových akcí k výročí holokaustu. Představitelé svazu o tom rozhodli na svém nedělním sněmu.

Foto: MTI

Představitelé maďarské židovské obce na nedělním sněmu kritizovali přístup vlády k odpovědnosti země za podíl na hrůzách holokaustu.

Článek

„Za současných podmínek se nezúčastníme vládních vzpomínkových akcí Holokaust 2014,“ uvedl svaz ve svém prohlášení. Plány vlády pro vzpomínkové akce podle maďarských Židů neberou v potaz návrhy těch, kteří prožili hrůzy holokaustu.

Svaz požádal premiéra Viktora Orbána, aby zastavil plány na výstavbu památníku německé okupace na budapešťském Náměstí svobody. Symbolika připravovaného památníku podle maďarských Židů odmítá odpovědnost Maďarů za holocaust a konflikt kolem památníku poškozuje obraz Maďarska ve světě.

Předseda svazu András Heiszler nicméně dodal, že očekává návrhy vlády na nedělní rozhodnutí židovské obce. Nevyloučil ani změnu postoje v případě pozitivní reakce vlády.

Zmíněný památník má být odhalen letos u příležitosti 70. výročí vstupu wehrmachtu na území Maďarska. Součástí památníku má být německá říšská orlice, která se vrhá na archanděla Gabriela, symbol Maďarska. „Celé to dokonale zapadá do Orbánova výkladu dějin. Maďarsko vidí výhradně jako oběť třetí říše, jako kdyby mělo za války úplně čisté ruce,“ uvedla Júlia Mohácsiová, jejíž prarodiče nepřežili Osvětim.

Maďarsko se za války aktivně podílelo na deportacích více než 430 tisíc tamních Židů do vyhlazovacích nacistických táborů. Maďarský velvyslanec při OSN Csaba Körösi letos vyslovil vůbec první omluvu Maďarska za jeho podíl na nacistických zločinech. V zemi je antisemitismus stále problém, na jeho vlně se veze zejména krajně pravicové nacionalistické hnutí Jobbik. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám