Hlavní obsah

Švýcaři se v referendu vyslovili proti imigrantům, omezí volný pohyb osob

– Bern • Aktualizováno

Švýcaři v referendu přijali návrh, aby byla omezena imigrace do země, a to i ze států Evropské unie. Pro návrh hlasovalo 50,3 procenta lidí. Skončí tak volný pohyb osob mezi státy EU a Švýcarskem, země sice není členem unie, patří ale do Schengenského prostoru.

Foto: Walter Bieri, ČTK/AP

Sčítání hlasů ve švýcarském referendu.

Článek

Brusel Švýcarům v souvislosti s hlasováním podle BBC připomněl, že si prostě nemohou jen tak vybrat možnost, kterou chtějí.

Švýcaři ale vybrali a jejich ministra teď čeká v Bruselu obtížné vysvětlování nové legislativy. Brusel se už nechal slyšet, že rozhodnutí Švýcarů lituje a sdělil, že jde proti volnému pohybu osob.

Zákony, které budou po referendu přijaty, stanoví horní hranici počtu cizinců, kteří v zemi dostanou povolení k pobytu. Země je nyní v ekonomickém rozkvětu, nezaměstnanost je nízká a lidé se obávají, že to nahrává přílivu imigrantů. Přitom v minulých letech lidé odhlasovali, aby obyvatelé EU měli na pracovním trhu stejná práva jako místní. Zákony tohoto znění začaly platit v roce 2007.

Nynější koalice v čele s pravicovou lidovou stranou chtěla ale tuto cestu přehodnotit a vyvolala hlasování.

Liberální západ země

To ukázalo tradiční rozdělení země. Zatímco německy mluvící východní část hlasovala spíše pro omezení, západní francouzsky hovořící byla spíše proti.

V referendu hlasovalo 55,8 procenta. Byla nejvyšší od roku 2005, kdy se paradoxně hlasovalo o vstupu do Schengenského prostoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám