Hlavní obsah

Ukrajinec, který chtěl unést letadlo, žádal svobodu pro zadržené aktivisty

• Aktualizováno

Ukrajinec, který se v pátek pokusil přinutit posádku tureckého letadla k cestě do dějiště zimní olympiády v ruském Soči, chtěl svým činem vyvolat nátlak na ukrajinské úřady, aby propustily zadržované protivládní demonstranty. Napsala to agentura AP s odvoláním na tureckého ministra dopravy Lutfiho Elvana, podle kterého pachatel jednal zřejmě sám a nemá žádné vazby na teroristickou organizaci.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Stejný motiv činu krátce předtím uvedl také šéf vyšetřovacího oddělení ukrajinské kontrarozvědky SBU, kterého citovala agentura AFP.

Pětačtyřicetiletý Arťom Kozlov ohrozil letadlo na lince Charkov-Istanbul, když tvrdil, že na palubě je bomba a že chce, aby posádka změnila kurs a přistála v Soči. V Boeingu 737-800 bylo 110 cestujících. Posádka předstírala, že letí do Soči, ale ohlásila pokus o únos a v doprovodu vojenských stíhaček mohla přistát v Istanbulu. Policie při prohledávání letadla nenašla žádnou výbušninu ani zbraně.

Podle ukrajinské kontrarozvědky byl muž těžce opilý, turecké zdroje hovoří i o možnosti, že muž byl pod vlivem jiných látek než alkoholu. To se nyní ověřuje.

"Myslíme si, že jde o individuální čin," řekl turecký ministr Elvan novinářům v reakci na otázky, zda šlo o "teroristický" čin.

Kozlova v sobotu vyslýchalo protiteroristické oddělení turecké policie. Turecký soud by měl rozhodnout o vazbě, která může trvat i několik dní. Turecké právo trestá letecké pirátství až 20 lety vězení.

Ukrajinská kontrarozvědka muže vyšetřuje z "vyhrožování teroristickým činem a pokusu o únos letadla". Podle ukrajinských zákonů mu za to hrozí deset let vězení.

Chtěl za Putinem a Janukovyčem

Do Soči muž podle SBU chtěl, protože se tam právě nacházeli ruský prezident Vladimir Putin a jeho ukrajinský protějšek Viktor Janukovyč, kteří podle něj "mají krev na rukou".

"Požadoval propuštění všech rukojmích na Ukrajině a v opačném případě vyhrožoval, že vyhodí letadlo do povětří," prohlásil dnes na tiskové konferenci šéf vyšetřovacího oddělení ukrajinské SBU Maxim Lenko. "Víme (ale), že prohledání stroje po přistání ukázalo, že na palubě nebyla žádná výbušnina ani jiná zbraň," dodal.

Agentura AFP v této souvislosti připomněla, že ukrajinská opozice označuje za "rukojmí" vládní moci demonstranty zatčené během protivládních bouří, jež mnohdy vyústily v potyčky s policií. V lednu si střety v ulicích Kyjeva vyžádaly nejméně čtyři mrtvé a 500 zraněných.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám