Hlavní obsah

Ať mají politici průměrné platy, chtějí demonstranti v Bosně

Aktualizováno

Demonstranti v Bosně a Hercegovině požadují „politickou revoluci”. V pětibodovém prohlášení například chtějí, aby platy všech politiků byly srovnány na úroveň průměrné mzdy v zemi. A ta je v Bosně mimořádně nízká, uvedla agentura DPA. Zemí od středy zmítá vlna demonstrací kvůli vysoké nezaměstnanosti, špatné hospodářské situaci a politickému chaosu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bosnou zmítají protestyVideo: Reuters

 
Článek

Protestující mimo jiné chtějí, aby byla odvolána "zločinná privatizace" státních podniků a aby justice potrestala "tuneláře". Žádají také demisi regionální vlády v Tuzle, na jejíž místo by nastoupili nestraničtí experti. Právě toto město se stalo v pátek epicentrem násilností, dav zde obsadil a vyraboval budovu regionální správy.

Situace v zemi se vyhrotila v pátek, kdy po střetech s policií utrpělo zranění přes 200 lidí. Rozzlobený dav v Tuzle i Sarajevu zapaloval vybavení budov regionálních vlád. Poškozen byl také úřad kolektivní hlavy státu v Sarajevu, o část cenných dokumentů přišel i státní archiv.

Foto: Reuters

Demonstrace v Tuzle

Bosenský ministr vnitra Fahrudin Radončić o nepokojích řekl, že nejsou žádným státním převratem, ale úderem obyvatel proti státní mafii. "Jsou to děti rodičů, kteří nemají žádné peníze na chleba," prohlásil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám