Hlavní obsah

Zeman otevřel český olympijský dům. Budu nemotorný maskot, smál se

– Soči
Právo, Radek Malina (Soči)

Prezident Miloš Zeman v sobotu krátce před polednem místního času slavnostně otevřel Český olympijský dům pro hry v Soči, které oficiálně odstartovaly v pátek večer.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Miloš Zeman slavnostně otevřel Český olympijský dům. Vlevo je předseda ČOV Jiří Kejval.

Článek

Do prostoru hotelu Oasis, položeného přímo na pobřeží Černého moře, vzdáleného asi hodinu cestu od olympijského parku, dorazil český prezident s ženou Ivanou proti původním plánům s lehkým zpožděním oblečený do kolekce českého olympijského týmu inspirované malířem Muchou.

„Chci hlavně poděkovat za pozvání, protože si uvědomuji, že svoji přítomností výkony sportovců příliš neovlivňuji,“ pronesl prezident, než společně s předsedou Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem přestřihl pásku na znamení startu provozu Českého olympijského domu.

„Dovolte mi, abych byl pro českou výpravu čímsi jako maskotem, který je možná trošku nemotorný, kolébá se a někdy vrávorá, ale přináší svému mužstvu štěstí. Nebo si to alespoň členové týmu myslí,“ pronesl s úsměvem Zeman.

Medailonky archanděla od Duky

Po krátkých oficialitách si prohlédl prezentaci velkých českých podniků, která je umístěná v útrobách Českého olympijského domu, nenechal si ujít ani oblečení českých sportovců z her ve Vancouveru či Londýně. Poté poobědval s ženou, vedením Českého olympijského výboru a kardinálem Dominikem Dukou.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Miloš Zeman s manželkou Ivanou sledují slavnostní zahájení olympiády.

„Zájem hlavy státu a povzbuzení dodá větší sílu, než maskot,“ pronesl kardinál Duka, který daroval Jiřímu Kejvalovi speciální dárky pro sportovce. „Jde o tři medailónky ruského patrona svatého Michaela archanděla. Každý do jedné z vesnic obývaných našimi reprezentanty,“ vysvětlil Duka.

V neděli jej čeká stejně jako Zemana návštěva závodu žen v rychlobruslení na tři tisíce metrů, kde je jednou z hlavních adeptek na zlatou medaili Martina Sáblíková. Prezident si přál vidět právě šestadvacetiletou rodačku ze Ždáru nad Sázavou. Jeho manželka Ivana se těší, že ve volných chvílích po návratu domů bude sledovat krasobruslení.

Útočiště pro fanoušky

Český olympijský dům nebude plnit stejnou úlohu jako před dvěma lety v Londýně, kde byl útočištěm pro české fanoušky. V Soči očekává šéf ČOV minimální návštěvy. „Zřídit dům přímo v olympijském parku bylo finančně nemožná. Pořadatelé chtěli čtyři milióny eur za pronájem stanu velikosti patnáct set čtverečních metrů,“ posteskl si Kejval.

„V Londýně jsme přitom platili milión liber za šest tisíc metrů. Když jsme odpověděli, že částka je pro nás neakceptovatelná, poslali organizátoři nabídku, kde byl sice pronájem plochy zdarma, ale podmínkou kontraktu byl nájem všech služeb ze strany organizátorů, za něž si účtovali čtyři milióny eur,“ vysvětlil Kejval, proč je Český olympijský dům pro hry v Soči zásadně skromnější a konceptem odlišnější v porovnání s bitvami pod pěti kruhy v Anglii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ohňostroj při zahajovacím ceremoniálu v SočiVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám