Hlavní obsah

Slavnostní ceremoniál zahájil olympiádu v Soči

Soči
Aktualizováno

V ruském Soči byly v pátek slavnostně zahájeny 22. Zimní olympijské hry, které potrvají až do 23. února. Přestože jde o velký svátek sportu, má olympiáda v Rusku i výrazně politický charakter. Rusko se snaží prezentovat jako vyspělá a bohatá země, současně se ale ukázaly silné nedemokratické tendence ruské společnosti a přetrvávající hrozba terorismu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ohňostroj při zahajovacím ceremoniálu v SočiVideo: Reuters

 
Článek

Při slavnostním ceremoniálu snažícím se ukázat tradice Ruska i umělce, kteří Rusko proslavili, byť mnohdy v emigraci, ale nevyšlo vše na sto procent, jeden z pěti olympijských kruhů se nezobrazil, zůstal zavřený v původní podobě hvězdy. Shodou okolností jde o kruh, který má být červený a symbolizuje americký kontinent.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Jeden z olympisjkých kruhů se nerozsvítil.

Olympiáda v Soči je nejdražší v historii, stála v přepočtu 900 miliard korun, což je podle BBC více než všechny předchozí zimní olympiády dohromady. Je první zimní olympiádou, která se koná v subtropech. Stála třikrát více než poslední Letní olympijské hry v Londýně.

Foto: ČTK/AP

Šárka Strachová nese vlajku České republiky při slavnostní ceremonii na začátku olympiády v Soči

Po nastoupení všech sportovců Rusové představili historii své země od počátků osídlení, přes slavné cary jako například Petra Velikého, nechyběla ani budovatelská část.

Posléze promluvil předseda olympijského výboru Thomas Bach.

Foto: KPR

Miloš Zeman na zahajovacím ceremoniálu v Soči vítá českou výpravu

Ruský prezident Vladimir Putin následně slavnostní formulí prohlásil olympijské hry za zahájené.

Foto: Česká televize

Česká olympijská výprava v Soči

Foto: Česká televize

Thajsko reprezentuje světoznámá houslistka Vanessa Mae, která se kvalifikovala ve sjezdovém lyžování.

Na plochu následně představitelé sportu či kultury přinesli olympijskou vlajku, byl mezi nimi například režisér Nikita Michailov nebo kosmonautka Valentina Těreškovová.

Zástupců sportovců po zaznění olympijské hymny pronesl slib, že účastníci budou dodržovat fair play, slib složil i zástupce rozhodčích.

Olympijský oheň zapálili před stadiónem na mořském pobřeží někdejší krasobruslařka Irina Rodninovová a hokejista Vladislav Treťjak.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Irina Rodninovová a Vladislav Treťjak zapalují olympijský oheň.

V souvislosti s olympiádou se upozorňuje i na porušování lidských práv v Rusku. Dlouhodobě čelí kritice nejen kvůli potlačování opozice, ale také kvůli sporným zákonům proti homosexuálům. Rusko zakazuje propagovat homosexuální vztahy. I generální tajemník OSN Pan Ki-mun v Soči před zahájením apeloval na dodržování charty lidských práv a vyzval k pozvednutí hlasu proti potlačování práv sexuálních menšin. [celá zpráva]

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Německá reprezentace zvolila pro svůj kostým pestrobarevnou kombinaci připomínající barvy duhy používané homosexuálním hnutím.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Projekce promítané na plochu stadiónu v Soči při zahájení olympiády

Olympiáda se také koná ve stínu teroristických hrozeb. Na Kavkaze, který je geograficky jen kousek za Soči, jsou aktivní místní separatisté a islamistické teroristické skupiny, které tam chtějí vyhlásit kavkazský emirát. Podnikají v atentáty nejen v Dagestánu, ale také v dalších částech Ruska. Koncem prosince zažil dva teroristické útoky i Volgograd. [celá zpráva]

Islámští radikálové poté pohrozili útoky na hry. [celá zpráva]

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Policisté hlídkují na pobřeží Černého moře

Do Černého moře připluly dvě americké lodě pro případ, že by bylo nutné ze Soči evakuovat Američany. [celá zpráva]

Těsně před olympiádou se objevily i emaily a dopisy hrozící útoky na sportovce, pokud do Soči přijedou, nebo jejich únosy. Výhružku dostali i Češi. [celá zpráva]

Olympiáda se proto koná za mimořádných bezpečnostních opatření. Soči je odříznuté už delší dobu tam mohou vjíždět pouze obyvatelé. V letadlech do Soči nesmí být na palubách žádné tekutiny.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Britští sportovci

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám