Hlavní obsah

Lidé se v Bosně masově bouří proti nezaměstnanosti, zapalují úřady

Tuzla/Sarajevo
Aktualizováno

Bosna již třetí den čelí masivním demonstracím proti nezaměstnanosti a zdražování. V Tuzle protestující v pátek zaútočili na úřední budovu a zapálili ji. Demonstrace se rozšířily do 33 měst včetně Sarajeva, kde policie použila ohlušující granáty, slzný plyn a gumové projektily. Demonstranti tam zaútočili na sídlo vlády a zapálili ho.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Demonstrant před budovou samosprávy v Tuzle

Článek

Podle Radia Sarajevo sídlo vedení země, tedy předsednictva Bosny a Hercegoviny, má zapálený vchod a kameny vybitá okna. Demonstranti zapálili i pět aut před budovou. Poté zaútočili na sídlo městské rady. V ulicích hoří pneumatiky. Demonstranti skandují: „Svrhneme vládu dnes”, „My jsme stát”. Uvádějí, že mají převahu padesát demonstrantů na jednoho policistu. V nemocnicích skončilo 80 zraněných.

Foto: Amel Emric, ČTK/AP

Střety v bosenské Tuzle

V pátek v Tuzle protestovalo 13 tisíc lidí. Demonstranti házeli kameny na sídlo místní správy a poté do ní vnikli a zapálili ji. Zničili i auto hasičů, kteří se pokoušeli sídlo uhasit. Nakonec policie demonstranty vytlačila. Protestující se odpoledne vydali od vyhořelé budovy regionální vlády k sídlům dalších institucí, včetně soudu a prokuratury.

Demonstruje se i v autonomním kantonu kolem Brčka, kde protestující podle deníku Dnevni Avaz zajali starostu, který se snažil situaci uklidnit.

Foto: Reuters

Demonstrace v Tuzle

Protesty proti rostoucí nezaměstnanosti začaly v Tuzle na severovýchodě Bosny ve středu na protest proti uzavření a prodeji zprivatizovaných továren, které zaměstnávaly většinu obyvatel města.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Oheň poničenou budovou samosprávy v Tuzel

Na šest tisíc lidí v nich pokračovalo i celý čtvrtek. Večer se situace přiostřila, když na policisty začalo létat kamení, vajíčka a světlice. Strážci pořádku reagovali slzným plynem, a když radikální část demonstrantů začala rozbíjet výlohy a zapalovat odpadkové koše, dav rozehnali. Podle sdělení zdravotnické pohotovostní služby utrpělo při střetech vážnější zranění 104 policistů. Lékaři prý také ošetřili na 30 civilistů s lehčími poraněními.

Foto: Reuters

Policie čelí demonstrantům v Tuzle.

Ze solidarity vyšly ve čtvrtek do ulic stovky lidí i v dalších městech bosňácko-chorvatské Federace Bosny a Hercegoviny (FBaH) – v Sarajevu, Mostaru, Zenici a Bihači. Demonstrující dávali najevo, že vláda selhala při boji s nezaměstnaností.

Foto: Reuters

Zasahující policisté v Tuzle.

V Sarajevu se demonstranti střetli s příslušníky bezpečnostních sil už ve čtvrtek. Čtyři lidé skončili v nemocnici.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Bosenská policie čelí demonstracím v Sarajevu

Reklama

Výběr článků

Načítám