Hlavní obsah

Nulandová se omluvila EU za vulgární slova, Merkelová je pobouřena

Brusel/Kyjev

Vulgární vyjádření vysoké americké diplomatky Victorie Nulandové na adresu EU při hovoru s americkým velvyslancem v Kyjevě prohloubilo rozpory mezi Evropou a USA. Kancléřka Merkelová její vyjádření, že se má při jednáních v Ukrajině nas... na EU, odsoudila jako nepřijatelné, i když se za něj náměstkyně amerického ministra zahraničí omluvila.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Tajemnice amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová na tiskové konferenci v Kyjevě

Článek

Merkelová její vyjádření v Bruselu označila za zcela neakceptovatelné. Mluvčí kancléřky Christiane Wirtzová řekla, že Merkelová plně podporuje postup ministryně zahraničí EU Catheriny Ashtonové, které podle ní odvedla výjimečnou práci.

Na internet unikl rozhovor Nulandové a amerického velvyslance na Ukrajině Geoffreyho Pyatta, v němž probírají, jak postupovat při jednáních s ukrajinskou vládou a opozicí. Shodují se, že USA mají šanci situaci ovlivnit a že se mají vykašlat na EU a její aktivity.

Nulandová se za své výroky omluvila a současně uvedla, že zveřejnění obsahu telefonické konverzace o poměrech na Ukrajině je „působivým produktem špionáže”. Nulandová v Kyjevě řekla, že skandál její vztahy s ukrajinskou opozicí určitě nepoškodí, i když říkala, že ve vládě by neměl být Vilalij Kličko, ale spíše Arsenij Jaceňuk, který rozumí ekonomice. [celá zpráva]

Další výroky Nulandové

Nulandová však při svých komentářích opět překročila meze. Zmocněnce Kremlu pro Ukrajinu Sergeje Glazjeva označila za „talentovaného autora sci-fi“. Důvodem bylo, že Glazjev vyzval ukrajinskou vládu, aby s „pučisty“, které prý vyzbrojuje, cvičí a financuje Washington, potlačila. Glazjev také řekl, že Západ vydírá ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče hrozbami sankcí. [celá zpráva]

Nulandová zdůraznila, že Spojené státy žádné extremistické povstalce necvičí. Washington podle ní podporuje a bude dále podporovat umírněné frakce ukrajinské opozice a má zájem na obnovení klidu a na dodržování občanských práv.

Americká představitelka potvrdila, že USA zvažují poskytnutí „podstatné“ finanční pomoci Ukrajině, jedině však v reakci na provedené politické a ekonomické reformy. „Nikdo Ukrajině žádné peníze nedá, pokud reformy zůstanou na papíře,“ prohlásila.

Reklama

Výběr článků

Načítám