Hlavní obsah

Putin uvítal Zemana v Soči na večírku pro státníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Soči
Aktualizováno

Český prezident Miloš Zeman se v pátek zúčastnil recepce, kterou pro státníky v Soči uspořádal prezident Vladimir Putin. Při té příležitosti hlava Ruské federace Zemana uvítala stiskem ruky.

Foto: Archiv KPR

Miloš Zeman a Vladimir Putin

Článek

Pozvánku na recepci dostalo zhruba čtyřicet prezidentů a předsedů vlád.

Mezi hlavními body programu akce je Putinův projev a asi hodinový koncert.

Zeman se sešel s čínským prezidentem

Zeman v Soči v pátek jednal také se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Hovořilo se o vzájemné podpoře investic a oživení ekonomických vztahů. Sdělil to prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

V pětačtyřicetiminutové besedě Zeman podle svého mluvčího seznámil čínského partnera se záměrem České republiky uspořádat letos v Praze schůzku takzvané varšavské iniciativy. Fórum pro setkání předsedů vlád šestnácti zemí střední a východní Evropy s čínským premiérem má za cíl podpořit hlubší spolupráci regionu s Pekingem.

První takové setkání se uskutečnilo v dubnu 2012 ve Varšavě. Z evropských států se ho kromě ČR zúčastnily Albánie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Estonsko, Chorvatsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Makedonie, Polsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Srbsko. Zatím poslední summit varšavské iniciativy se konal loni v listopadu v Bukurešti.

Foto: Fotoarchiv KPR, Foto Jiří Ovčáček

Prezident Miloš Zeman s prezidentem Čínské lidové republiky Si Ťin-pchingem

Český a čínský prezident se rovněž dohodli na obnovení činnosti česko-čínské komise pro hospodářskou spolupráci, která se naposledy sešla v roce 2009. Si Ťin-pching pozval Zemana k návštěvě Číny, pozvání k návštěvě Česka dostal i čínský prezident. Zatím poslední cesta nejvyššího čínského představitele do Prahy se uskutečnila v roce 1987.

Miloš Zeman se v pátek ještě setkal s prezidenty Ázerbájdžánu Ilhamem Alijevem a Tádžikistánu Imomalim Rachmonem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám