Hlavní obsah

Největší sportovní událost roku začíná, v Soči zahajují olympiádu

Novinky, rei
Soči

V ruském letovisku Soči na pobřeží Černého moře v pátek oficiálně začínají 22. zimní olympijské hry, vůbec první v subtropické oblasti. Nejdražší olympiádu provázejí bezprecedentní bezpečnostní opatření kvůli radikálním islamistům z Kavkazu, kteří pohrozili, že na účastníky her zaútočí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Olympijská vesnice v SočiVideo: Reuters

 
Článek

„Osobně jsem toto místo vybral,“ řekl prezident Vladimir Putin ruské televizi a vysvětlil také, že má ke sportu osobní vztah od svého dospívání. „Býval jsem neřád a sport mě dostal z ulice. Nevím, kde bych dnes bez něj byl,“ prohlásil.

Foto: ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin mluví v Soči s americkými olympioničkami.

Putin, držitel černého pásu v judu, se v minulých dnech dal vidět na lyžích v Soči i na ledovém stadiónu při přátelském utkání s bývalými hokejovými hvězdami. [celá zpráva]

V Soči má také Putin novou rezidenci a zlé jazyky tvrdí, že v resortu pobývá tak rád, že v něm tráví možná víc času, než by se slušelo.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Ruští dobrovolníci u olympijských kruhů v Soči

Svátek sportovců v Perle u moře

Olympiádu hostí Rusko poprvé od rozpadu Sovětského svazu v roce 1991; tu poslední pořádali v Moskvě v roce 1980. A je to vůbec poprvé, kdy se zimní hry uskuteční v subtropickém pásu. V samotném Soči, přezdívaném ruská Riviéra anebo Perla u moře, bývá i v těchto dnech nad nulou, takže ulice mohou lemovat palmy.

Lyžaři či snowboardisti se ale nemusí bát, že budou bez sněhu. Soči a její předměstí se táhnou do délky 145 kilometrů až k úpatí Kavkazu a sportovní soutěže na sněhu se uskuteční v horské oblasti Krasnaja Poljana. Sněhu je na kavkazských svazích dost, přesto organizátoři nenechali nic na náhodě a pro případ nashromáždili množství sněhu z minula, který skladovali ve speciálně chlazených prostorách.

Foto: ČTK/AP

Jachta přiváží olympijskou pochodeň do Soči.

Foto: ČTK/AP

Běžecká trať v horské oblasti Krasnaja Poljana

Olympiády se účastní na 6000 sportovců z rekordních 88 zemí světa včetně České republiky. Utkají se v 98 soutěžích 15 sportů. Již ve čtvrtek ale začaly lyžařské a snowboardové kvalifikace.

Nejdražší hry...

Ruští organizátoři původně odhadovali, že je příprava a pořádání her přijde na 12 miliard dolarů. Nakonec rozpočet přesáhl 50 miliard dolarů, čímž se olympiáda v Soči stala nejdražší v dějinách. Až dosud se nejvíc plácla přes kapsu Čína kvůli letním hrám v Pekingu před šesti lety.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Soči v příštích dvou týdnech přivítá desítky tisíc diváků.

Rusové okolí Soči významně přebudovali a mimo jiné položili novou železnici. Kreml investice hájí. Připustil, že se sice po skončení her olympijské objekty propadnou do ztráty, ale dlouhodobě to podpoří rozvoj tamního lázeňství.

... a nejhlídanější

Soči však leží pod Kavkazem a například do dagestánské Machačkaly je to „jen“ 630 kilometrů. Do Volgogradu, kde v prosinci dva sebevražední útočníci s náložemi pozabíjeli tři desítky lidí, necelých 690 kilometrů. Dvojici atentátníků v lednu oficiálně identifikovali. Byli oba z Dagestánu a hlásili se k organizaci napojené na radikály z irácké Ansar as-Sunna. Také jejich mluvčí nedávno pohrozili, že zasáhnou ruskou vládu skrze útok v Soči. [celá zpráva]

Olympijským výborům účastnických zemí včetně toho českého také přišly anonymní výhrůžky. Dvěma rakouským sjezdařkám navíc někdo pohrozil únosem. To, že se olympiáda stane terčem, avizoval už loni předák severokavkazských povstalců Doku Umarov.

Prezident Putin je ale přesvědčen, že hry budou bezpečné. Úřady vydaly přísná pravidla pro sportovní fandy, jimž zakázaly i masky nebo plastové trumpety, a k ochraně povolaly na 40 000 policistů a vojáků. [celá zpráva]

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Policisté v Soči

Proti možným potížím se však některé země pojistily po svém. Například výpravu francouzských sportovců doprovází speciální komando a k možné evakuaci amerických občanů je v Černém moři připravena vojenská loď jištěná raketovým torpédoborcem. [celá zpráva]

Foto: Novinky

Samotný americký prezident Barack Obama se však nezúčastní ani slavnostního ceremoniálu v Soči. Není jediný. S námitkou o porušování lidských práv v Rusku odřekli svoji účast například prezidenti Německa a Francie a britský premiér.

Pozvání naopak mezi jinými neodmítli prezidenti Číny, Finska nebo norský král. Ve čtvrtek do Soči vyrazila i hlava ČR Miloš Zeman s manželkou Ivanou. Doprovází je početná delegace, v níž nechybějí předsedové obou komor parlamentu Jan Hamáček (ČSSD) a Milan Štěch (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám