Hlavní obsah

Rusové odmítají kritiku, že olympiáda v Soči není dost připravena

Moskva

Ruské úřady se důrazně brání stížnostem na nedostatky a nedodělky, které v úvodu olympijských her komplikují život sportovcům a návštěvníkům Soči. Mluvčí Kremlu ve čtvrtek kritikům vzkázal, aby se přijeli na olympijská sportoviště podívat. Podle šéfa organizačního výboru dalo Rusko v Soči příklad všem budoucím pořadatelům olympijských her.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Zametač na okraji olympijského parku v Soči.

Článek

Den před zahájením her se podle médií hromadí informace o problémech s ubytováním, servisem pro novináře i s hygienou. Podle šéfa organizačního výboru Dmitrije Černyšenka ale Mezinárodní olympijský výbor nemá k práci organizátorů her žádné výhrady. "Rozhodnutí svěřit pořadatelství Soči bylo naprosto správné. Přístupem k plnění svých závazků dalo Rusko příklad všem budoucím pořadatelům olympiády," prohlásil Černyšenko.

Dva dny do olympiády: V Soči se stále stavíVideo: Novinky/Reuters

Práci organizačního výboru ve čtvrtek hájil i mluvčí Kremlu, jemuž vadí neustálé stížnosti na korupci při výstavbě olympijských objektů. Výstavba sportovišť a infrastruktury stála v přepočtu jeden bilión korun, zhruba třetina z toho podle ruských nevládních organizací skončila v kapsách podvodníků.

"Všichni, kdo olympijskou výstavbu kritizují za korupci, by se měli do Soči přijet podívat na výsledky," řekl rozhlasové stanici Kommersant FM prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov. Připustil, že po ukončení her se všechny olympijské objekty propadnou do ztráty, v dlouhodobé perspektivě ale podle něj podpoří rozvoj lázeňské infrastruktury v Soči stát.

Reklama

Související témata:

Související články

Zeman bude v Soči fandit Sáblíkové

Prezident Miloš Zeman, který se do ruské Soči chystá na slavnostní zahájení zimních olympijských her, plánuje vedle toho povečeřet s českými olympioniky...

Rakouským sportovcům vyhrožují únosem

Rakouské slalomářce Marlies Schildové a závodnici ve skeletonu Janine Flockové vyhrožují únosem na olympiádě v Soči. Dopis s touto hrozbou přišel na Rakouský...

Výběr článků

Načítám