Hlavní obsah

Do Černého moře vplula americká vojenská loď

Moskva/Washington

Do neutrálních vod Černého moře ve středu vplula loď amerického vojenského námořnictva Mount Whitney, která má v regionu hlídkovat během olympijských her v Soči. Informaci amerického velení potvrdil mluvčí ruského vojenského námořnictva. Ze Středozemního do Černého moře se má přesunout i americký raketový torpédoborec Ramage.

Foto: Profimedia.cz

Vrtulník americké armády přistává na USS Mount Whitney.

Článek

Válečné lodi jsou vyzbrojeny torpédy, raketami s plochou dráhou letu a vrtulníky H-60. Podle amerického velení jsou připraveny plnit "jakékoli úkoly". Do blízkosti olympijských sportovišť se přesunuly z amerických námořních základen v Itálii. S jejich vstupem do ruských výsostných vod se nepočítá, případný přesun blíže k ruským břehům závisí na požadavcích Moskvy.

Podle Pentagonu jsou plavidla připravena pro případnou evakuaci sportovců. Jejich operační scénáře americká strana podle televize CBS konzultovala s Moskvou, žádné speciální požadavky ale údajně Rusko na americké ministerstvo obrany zatím nemělo.

Převelení dvou bojových plavidel do Černého moře odůvodňuje Pentagon možnými útoky severokavkazských teroristů během zimní olympiády. Pokud by kapacita lodí při případné evakuaci nebyla dostatečná, má být v Německu v pohotovosti armádní dopravní letoun C-17, který může být na jihu Ruska za dvě hodiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám