Hlavní obsah

Vatikán si vyslechl kritiku z OSN kvůli zneužívání dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výbor OSN pro práva dítěte (CRC) ve středu odsoudil Vatikán za „systematické“ přijímání pravidel, která dovolila kněžím sexuálně zneužívat tisíce dětí. Uvedl to server BBC.

Foto: Mathieu Belanger, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Výbor vyzval, aby Svatý stolec „okamžitě zbavil“ pozic těch, o nichž se ví, že děti zneužívali, anebo jsou z toho podezřelí. Tyto podezřelé by církev neměla krýt, ale měla by je vydat ke stíhání, aby se zodpovídali.

Církev měla ve zvyku přesouvat kněze podezřelé ze zneužívání na jiné místo a krýt je před obviněním ze zločinu.

CRC dal současně najevo zklamání nad tím, že Svatý stolec nepřiznal rozsah zločinů spáchaných na dětech. Vatikán vloni v prosinci odmítl žádost výboru, aby zveřejnil informace o zneužívání. Uvedl, že by tak učinil v soudním řízení na žádost jiné země.

Odpovědnost nesou na daném místě, hájí se

Zástupci Vatikánu o zneužívání vypovídali vůbec poprvé před členy výboru v polovině ledna. Odpovídali například na dotaz, proč Vatikán popisuje sexuální zneužívání jako "delikty proti morálce", namísto jednoduše "zločiny páchané na dětech".

Papežský úřad už v loňském roce uvedl, že v důsledku případů sexuálního zneužívání změnil požadavky kladené na kandidáty kněžství, aktualizoval církevní právo a vyzval biskupskou konferenci, aby stanovila směrnice pro boj s tímto zlem.

Současně ale dal najevo, že nemůže být činěn zodpovědným za jednání katolických institucí nebo jednotlivců ve světě a že zodpovědnost za ochranu práv dětí nesou místní biskupové. Zodpovědný je pouze za události ve vatikánském městském státu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám