Hlavní obsah

Rwandskou genocidu řeší poprvé soud ve Francii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Soud v Paříži v pondělí zahájil vůbec první proces na francouzském území řešící vinu za genocidu ve Rwandě, k níž došlo před dvěma desetiletími. Bývalý důstojník rwandské armády a šéf tajné služby Pascal Simbikangwa čelí obžalobě z podílu na genocidě a válečných zločinech, za což mu hrozí doživotí, informovala v úterý agentura AP. Jeho obhájci chtějí docílit zproštění viny.

Foto: ČTK/AP

Pascal Simbikangwa

Článek

Čtyřiapadesátiletý Simbikangwa přijel k soudu na kolečkovém křesle, na které je upoután po automobilové nehodě. Soudcům se představil jako Pascal Safari, což je kombinace jeho skutečného křestního jména a přezdívky, pod níž je znám ve Rwandě.

Simbikangwa je jedním z obviněných, které policie zatkla na francouzském zámořském území ostrova Mayotte. Paříž je odmítla vydat Rwandě kvůli obavám, že by se jim nedostalo spravedlivého soudu.

Obžaloba jej viní z toho, že poskytl zbraně radikálním milicím kmene Hutů, které se podílely na masovém vraždění etnika Tutsiů. Simbikangwa obvinění odmítá.

Během rwandské genocidy v roce 1994 bylo radikálními Huty za 100 dnů zmasakrováno na 800 000 menšinových Tutsiů a také desetitisíce umírněných Hutů.
Francie měla úzké vazby na tehdejší režim prezidenta Juvenala Habyarimany z kmene Hutů, jehož násilná smrt masové vraždění rozpoutala. Paříž se od té doby snaží vyrovnat s kritikou za pomalou reakci na vývoj situace a neschopnost přispět ke zmírnění násilností.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám