Hlavní obsah

Janukovyč zvažuje předčasné volby, sílu nepoužije

Kyjev

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč poslancům ze své vládní Strany regionů řekl, že nepoužije sílu proti protestujícím a že je ochoten souhlasit i s předčasnými volbami, pokud se nenajde pokojné řešení krize. Poslanec Jurij Myrošnyčenko to řekl televizní stanici ICTV.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.

Článek

„Prezident řekl, že pokud teď politici nebudou schopni dospět k dohodě, ke společným rozhodnutím a jejich uskutečnění, pak jsou jediným demokratickým řešením situace předčasné volby,” řekl Myrošnyčenko, podle něhož Janukovyč výslovně hovořil jak o volbách parlamentních, tak o prezidentských. V řádném termínu by se prezidentské volby na Ukrajině uskutečnily v příštím roce a parlamentní až v roce 2017.

Podle poslance nepoužije prezident proti demonstrantům sílu. „Máme veškeré možnosti vyklidit správní objekty, a dokonce i vyklidit Majdan (náměstí Nezávislosti) silou... To ale nikdy neudělám, protože i to jsou naši občané,” citoval Myrošnyčenko slova prezidenta.

Kyjevské náměstí Nezávislosti je už přes dva měsíce dějištěm protivládních protestů proti režimu proruského prezidenta, jenž loni v listopadu odstoupil od záměru podepsat s Evropskou unií asociační dohodu a místo toho přistoupil k utužení vztahů s Ruskem.

Žádný výjimečný stav

Demonstranti se na náměstí v centru ukrajinské metropole utábořili. Někteří protestující obsadili také veřejné budovy v Kyjevě a dalších městech.

Myrošnyčenko připustil, že uvnitř Strany regionů se nedávno hovořilo o možnosti vyhlásit výjimečný stav, jenž by mimo jiné umožnil použití armády proti nepokojům. „Žádný výjimečný stav nebude,” ujistil poslanec.

Janukovyč v pondělí po návratu z nemocenské kritizoval rostoucí radikalismus v řadách protivládních demonstrantů. Dnes by se měl setkat s opozičními předáky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám