Hlavní obsah

Čeští levicoví europoslanci odmítají Nobelovu cenu pro Thaçiho

Čeští levicoví europoslanci odsoudili návrh šéfa své sociálnědemokratické frakce (S&D) v Evropském parlamentu Hannese Swobody, aby Nobelovu cenu za mír obdržel kosovský premiér Hashim Thaçi. Europoslanec Richard Falbr zdůraznil, že Thaçi je zločinec, který patří před haagský tribunál.

Foto: ČTK

Kosovský premiér Hashim Thaçi.

Článek

"Je to zločinec, který patří před haagský soud za zvěrstva, kterých se UÇK pod jeho velením dopouštěla. Rada Evropy ho právem podezírá nejen z obchodu s orgány odebranými srbským zajatcům, ale také z obchodu s drogami," uvedl Falbr. "Je to skandální návrh," dodal na adresu aktivity Hannese Swobody.

Rakušan Swoboda si v dopise vedení Nobelova výboru přál, aby se příštími nositeli Nobelovy ceny za mír společně stali šéfka diplomacie EU Catherine Ashtonová, srbský premiér Ivica Dačić a Thaçi. Měli by tak podle něj být odměněni za úsilí normalizovat vztahy mezi Srbskem a Kosovem.

Thaçi byl politickým předákem Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) v době války se Srbskem v letech 1998 a 1999 a od nezávislosti Kosova v roce 2008 je jeho premiérem. Jeho jméno zaznívá v souvislosti s několika kriminálními případy, především s obchodem s lidskými orgány odebíranými srbským vězňům.

Reklama

Výběr článků

Načítám