Hlavní obsah

Ukrajinské protesty mají nový symbol - pianistu extremistu

Kyjev

Protivládní demonstranty v centru Kyjeva podporuje i maskovaný muž v černém oděvu ve vojenském stylu, který si ale jako zbraň zvolil klavír. Říká si pianista-extremista a chce ukázat, že protivládní demonstranti nejsou žádní teroristé, za které je režim občas označuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Maskovaný pianista hraje demonstrantům v KyjevěVideo: Reuters

 
Článek

„Říkají, že jsme extremisté a zločinci, ale není tomu tak. Lidé jsou zde z vlastenectví, ne kvůli penězům nebo násilí. Moje hudba ukazuje, že lidé tady jsou normální, vzdělaní lidé,” řekl pianista agentuře Reuters. Lyžařskou masku si odmítl sundat. „Lidé mizí každý den, takže zatím nechci ukazovat svou tvář. Víte, jaké máme právě teď zákony.“

„Hudba lidem pomáhá a pozvedá jim morálku,” řekl anonymní umělec a začal hrát na křídlo v sále obsazené radnice skladbu současného italského autora Ludovika Einaudiho. „Hudba je duchem revoluce,” dodal.

Jeho hudba je příjemnou změnou oproti bušení do sudů, které dosud tvořilo doprovod protestům na Náměstí nezávislost.

Pianista o sobě řekl, že studoval na hudební škole a je mu přes 20 let: „Myslel jsem si, že to co dělám, většina lidí nepotřebuje. Je tu spousta hudebníků, ale když tady zahraju, oni se nejen zastaví, ale děkují mi a říkají spoustu vřelých slov, říkají, že je to velmi povzbuzuje, inspiruje a dodává jim to sílu. Tohle je můj hlavní úkol. Musím hrát, hrát pro lidi, dokud nezvítězíme.”

Ukrajinské úřady uvádějí, že mezi demonstranty jsou i zástupci krajní pravice, kteří stojí za násilnými projevy. Opoziční předáci přičetli násilí proti policistům „provokatérům”. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám