Hlavní obsah

Ve sněhu uvízlo na srbské dálnici na 1000 lidí, pomáhal jim i tenista Djoković

Bělehrad

Na dálnici spojující Bělehrad s maďarskou hranicí uvízlo v záplavách sněhu více než dvě stě vozidel s tisícovkou lidí. Před polednem začala u města Feketić evakuace. Vrtulník nejprve dostal do bezpečí děti, uvedla bělehradská stanice B92. S evakuací pomáhal i tenista Novak Djoković.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sněhová kalamita ochromila dopravu v SrbskuVideo: Reuters

 
Článek

Podle AFP se podařilo evakuovat už většinu osob.

Situace byla kvůli sněhovým záplavám kritická už v pátek, kdy stovku lidí uvázlých na silnici mezi Bělehradem a Zrenjaninem evakuoval armádní vrtulník. Po celé zemi se tvořily několikakilometrové kolony a do rána muselo být evakuováno přes tisíc lidí. Nejhorší je stav u města Feketić vzdáleného 120 kilometrů severně od Bělehradu uvázlo na dálnici přes 200 aut. Problémy se začaly tvořit v pátek po osmé večer. Ráno byl uzavřen hlavní hraniční přechod Horgos mezi Srbskem a Maďarskem.

Srbská vláda ráno nařídila armádě, policii a hasičům, aby mobilizovali všechny síly nutné k záchraně osob. Závěje podle úřadů dosahují výšky 3,5 metru. Už v noci na dnešek záchranáři pomohli další zhruba tisícovce lidí, kteří zůstali uvězněni na silnicích po celém Srbsku.

Dopravu kromě sněhových závějí komplikuje od čtvrtečního večera také prudký vítr. Ve městě Vršac, poblíž hranic s Rumunskem, dnes podle srbské televize dosahoval rychlosti 168 kilometrů za hodinu.

Do Srbska nyní kvůli počasí nejsou vpouštěny kamiony z Maďarska, Rumunska a Chorvatska.

Problémy v Rakousku

Sněhová kalamita trápí také jih Rakouska, kde jsou některé údolní obce nadále odříznuty od okolního světa. Situace se sice oproti pátku zlepšila, ale na odpoledne meteorologové podle agentury APA očekávají další sněžení. Experti míní, že ve východním Tyrolsku bude večer zvýšená výstraha před lavinovým nebezpečím poprvé od roku 1999 na nejvyšší pátý stupeň.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Problémy s počasím má i ItálieVideo: Reuters

Přemíra sněhu trápí také sever Itálie, ale jižnější oblasti bojují spíš s dešti a velkou vodou. Hladina vody v Benátkách ráno byla 105 centimetrů nad normální úrovní moře. Pod vodou se ocitly tratě příměstských vlaků na severním okraji Říma, v Toskánsku jsou zaplaveny části města Pisa, informovala APA.

Reklama

Výběr článků

Načítám