Hlavní obsah

Jednání o Sýrii průlom nepřinesla, obě strany se sejdou znovu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva
Aktualizováno

Mírové rozhovory mezi syrskou opozicí a vládou skončily ve švýcarské Ženevě bez výrazného pokroku. Na závěr jednání to v pátek řekl zmocněnec OSN a Ligy arabských států Lachdar Brahímí. Obě strany se ale dohodly, že další kolo rozhovorů, které mají ukončit vleklý konflikt, bude 10. února.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Zmocněnec OSN a Ligy arabských států Lachdar Brahímí.

Článek

Obě znepřátelené strany souhlasily s tím, že na jednání dorazí. Vládní delegace prý musí určitá témata projednat s Damaškem.

Brahímí dodal, že během rozhovorů nedošlo k žádnému zásadnímu pokroku, nicméně obě delegace se "přijatelným způsobem zapojily". Souhlasily například s tím, že jsou připraveny prodiskutovat uskutečnění závěrů předchozí ženevské konference, ve kterých se mluví o vzniku přechodné vlády.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Na závěr konference se v Ženevě před evropským sídlem OSN sešlo několik desítek stoupenců syrského prezidenta Bašára Asada.

Syrská opozice i zástupci vlády prezidenta Bašára Asada spolu ve Švýcarsku jednali osm dní. Brahímí několikrát ocenil i fakt, že spolu vůbec mluví a setkávají se v jedné místnosti, původně se totiž jednotlivé delegace ani potkat nechtěly.

Během rozhovorů opozice i vládní představitelé diskutovali rovněž o přerušení bojů kvůli tomu, aby umožnily humanitárním organizacím přístup do určitých oblastí. Mluvilo se zejména o situaci v obléhaném městě Homs.

Oba tábory se shodly na evakuaci žen a dětí, která nicméně zatím nenastala. V jednáních o vpuštění humanitárního konvoje do Homsu nijak nepokročily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám