Hlavní obsah

Do dění na Ukrajině se vložila armáda

Kyjev

Do situace na Ukrajině začala mluvit armáda. V pátek vyzvala prezidenta Viktora Janukovyče, aby okamžitě přijal opatření ke stabilizaci v zemi. Ukrajinou dva měsíce zmítají nepokoje a podle exprezidenta Leonida Kravčuka je na pokraji občanské války.

Foto: ČTK/AP

Demonstrant v Kyjevě pozoruje policisty.

Článek

"Vojáci a zaměstnanci ministerstva obrany vyzvali vrchního velitele ozbrojených sil k přijetí naléhavých opatření v rámci zákonů, aby se stabilizovala situace v zemi," citovala agentura AFP z prohlášení zveřejněného ministerstvem obrany.

Prezident Janukovyč ve čtvrtek oznámil, že je na nemocenské. [celá zpráva]

Avizoval však, že je nadále ochoten se s opozicí domluvit na kompromisu. Ta ovšem požaduje, aby podal i on demisi a vypsal nové volby.

Foto: ČTK/AP

Demonstranti v Kyjevě

Janukovyč v uplynulých týdnech vyvracel spekulace, že by se chystal vyhlásit výjimečný stav. Opozice však nadále počítá s tím, že by mohlo dojít i na takovou variantu. Před třemi dny upozornil jeden z jejích předáků, Arsenij Jaceňuk, že Janukovyč se měl údajně v dopise armádnímu velení ujišťovat o podpoře.

Foto: ČTK/AP

Aktivisté v Kyjevě se cvičí pro případ střetu s policisty.

Jeden z Janukovyčových předchůdců – Leonid Kravčuk – počátkem týdne varoval před občanskou válkou v tradičně rozdělené zemi. [celá zpráva]

Související témata

Foto: ČTK/AP

Protesty na Ukrajině trvají dva měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinci v Kyjevě v lednu připomínali Stepana Banderu

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

V americkém Kongresu už se připravují na možné zavedení sankcí, a to jak vůči vládnímu establishmentu, tak proti opozici, a to v případě, že násilí na Ukrajině eskaluje. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám