Hlavní obsah

Další zvrat: Knoxová a její přítel vraždili, rozhodl italský soud

Novinky, rei
Florencie
Aktualizováno

Odvolací soud v italské Florencii ve čtvrtek znovu uznal Amandu Knoxovou a Raffaela Sollecita vinnými z vraždy britské studentky Meredith Kercherové v Perugii v listopadu 2007. Soudci se o verdiktu radili víc než 11 hodin. Soud dívce vyměřil trest 28,5 roku, Sollecitovi 25 let.

Foto: Anthony Bolante , Reuters

Amanda Knoxová na archivním snímku

Článek

Američanka Knoxová a její někdejší italský přítel Sollecito byli původně za vraždu Kercherové odsouzeni k čtvrt století trvajícímu věznění. Po čtyřech letech však odvolací soud rozhodl o jejich propuštění vzhledem k chybám vyšetřovatelů a nedostatku důkazů.

Nejvyšší soud ovšem loni na základě odvolání žalobců rozhodl, že má být stíhání obnoveno kvůli procesním chybám. Knoxová, která se hned po propuštění vrátila do USA, osobní účast odmítla. Souhlasila však s výslechem.

Foto: ČTK/AP

Amanda Knoxová a Raffaele Sollecito na snímku z roku 2007

Knoxová se po čtvrtečním opětovném odsouzení dala slyšet, že je „zděšena”. „Poté, co mě dříve shledali nevinnou, jsem očekávala od italské justice více,“ prohlásila Američanka a dodala, že stíhání je nespravedlivé. „Vymklo se to z rukou,“ dodala.

Stejně tak byl „ohromen“ 25letý Sollecito, když se o své vině dozvěděl z televize.

Obhájci obou odsouzených svorně tvrdí, že pro takový verdikt neexistují důkazy a avizují odvolání. Ialské úřady už nicméně začínají připravovat žádost o vydání 26leté Knoxové. Podle expertů oslovených agenturou AFP je dost možné, že ji USA do Itálie vydají.

Zůstávají otazníky

Jednadvacetileté Meredith Kercherové z univerzity v Leedsu někdo v listopadu 2007 podřízl hrdlo při milostných hrátkách na studentské ubytovně v Perugii. Podle žalobců byli útočníci pod vlivem drog a možná alkoholu. Na těle měla 40 bodných ran. Knoxová byla spolubydlící Kercherové. Vyšetřovatelé se domnívají, že Kercherová zemřela při sexuálních hrátkách, které se zvrhly v násilnou akci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Amanda Knoxová na archivních záběrechVideo: Reuters

Sollecito s Knoxovou od počátku tvrdili, že jsou nevinní, i když mladá Američanka z počátku několikrát změnila výpověď. Oba svorně uvádějí, že byli jinde, ale všechno si nepamatují, protože kouřili marihuanu.

Za zabití Kercherové byl odsouzen i drogový dealer Rudy Guede, soud mu vyměřil trest 30 let. Na polštáři Kercherové se našly otisky jeho prstů. Guede tvrdil, že byl v době vraždy v koupelně. Když se vrátil do pokoje, spatřil prý u Kercherové dvě osoby.

Reklama

Související témata:

Související články

Osvobozená Amanda Knoxová se vrátila do USA

Američanka Amanda Knoxová, kterou odvolací soud v Itálii po čtyřech letech strávených ve vězení zbavil v pondělí obvinění z vraždy spolubydlící, se v noci na...

Výběr článků

Načítám